Маститис и превентивне мјере за сузбијање маститиса

Kада говоримо о производњи хигијенски исправног и здравог крављег млијека, јасно је да се оно може добити само од здравих крава тј. из здравог вимена крава. Маститис тј. упала вимена, као болест крава има велику важност у производњи крављег млијека, јер је она најчешће узрок великих економских губитака у производњи. Губици се огледају у раном излучивању крава из производње уколико се ради о тешким облицима маститиса, те могућим угинућима чиме расте постотак ремонта стада односно расту трошкови набавке нових јуница за производњу. Губици се огледају и у смањењу производње млијека, одбацивању млијека због промјена у органолептичком и хемијском саставу и ради неупотребљивости у раздобљу каренце прописаних лијекова. Млијеко излучено из болесног вимена не смије се употребљавати у прехрани, не само људи, него њиме се не смије хранити ни телад, а ни друге врсте домаћих животиња, јер такво млијеко угрожава и њихово здравље. Млијеко болесних крава се мора одбацити и то се не смије урадити на начин да се пролије негдје у близини површина на којима бораве краве, јер би на тај начин поновно могло бити извор нових инфекција. Економски губици узроковани маститисом биљеже се и у трошковима лијекова и лијечења болесних крава, трошковима ветеринарских услуга, повећаним трошковима рада, али и у смањењу плодности крава.

Маститис (клинички и субклинички) има велики утицај на расплодну способност крава (а без редовног тељења немамо ни редовне лактације), с обзиром да краве које су обољеле од маститиса имају дужи међутелидбени период (већи је број дана до првог осјемењавања након тељења, већи је број осјемењавања до зачећа), а и доказано је како клинички маститис повећава ризик од побачаја у периоду првих 45 дана гравидности. Нарочито је важно да произвођачи буду добро упознати шта погодује појави маститиса, превентивним мјерама за спречавање његове појаве, те да знају препознати на вријеме болесне краве како би их издвојили од здравих, посебно с њима поступали при мужи и да би што прије започели лијечење. Све то како би се спријечила или што успјешније умањила појава маститиса међу кравама у производњи.

Узроци упале вимена

Различити микроорганизми су обично непосредни узроци упале вимена и то: бактерије, вируси, микоплазме, гљивице и др. Микроорганизми у виме краве готово увијек улазе путем сисног канала. Бактерије су најчешће узрок упала вимена и то у чак 95% случајева. Kада уђу у виме, млијечне канале па све до алвеола, бактерије се размножавају и изазивају оштећења секрецијског епитела, при чему настаје упала – маститис.

Фактори који погодују настанку маститиса:

–              Мужа,

–              Хигијена муже

–              Микроклима штале,

–              Грађа вимена.

Превентивне мјере за сузбијање маститиса

–              Спречавање уноса узрока маститиса у стадо куповином крава које су већ обољеле и које ће га лако пренијети на здраве краве.

–              Новокупљене краве треба мусти послије здравих крава, док се са сигурношћу не утврди да су здраве.

–              Уколико се утврди обољење појединих крава потребно их је обавезно издвојити од здравих (пожељно у стационаре за болесне животиње) док се не излијече.

–              Мужу болесних крава обављати након што се помузу здраве, и то посебним музним апаратима. Млијеко нипошто не мијешати са млијеком добијених од здравих крава.

–              Излучивање из производње крава са тешким облицима маститиса.

–              Обавезно увођење крава у сухостај, уколико саме нису на вријеме засушиле, те коришћење интрамамарних антибиотских препарата у том раздобљу.

–              Редовно  чишћење и дезинфекција објекта.

–              Правилна израда вентилације простора у коме бораве краве, како би се снизила влага и осигурала оптимална температура зрака у објекту, те смањила концентрација штетних плинова и прашине у штали.

–              Спровођење правилне хигијене муже (дезинфекција вимена прије муже, дезинфекција вимена послије муже, чисте и дезинфиковане руке музача, чиста и дезинфикована опрема за мужу).

–              Редовни преглед млијека прије муже у посудама с црним дном и коришћење маститис-теста. Потребно је редовно слање узорака млијека у лабораторију на анализу. На тај начин ће се правовремено утврдити клинички облици маститиса прије него се на вимену појаве симптоми болести. Или се откривају латентни облици упала вимена које на други начин не бисмо могли ни уочити, а они би се неопажено ширили међу кравама. Рано откривање маститиса је важно јер се на тај начин раније започиње лијечење, чиме се смањује оштећење вимена и ублажава се пад производње млијека.

–              Адекватна исхрана крава (бакар и селен, те витамин А, Е и ß – каротен, повећавају отпорност краве на настанак маститиса).

–              Умањити изложеност крава стресу.

–              Kонтролисати и сузбијати бројност кукаца у просторима у којима бораве краве.