Сухостај је период припреме краве за телење и увод у наредну лактацију.  Tраје обично 40-60 дана. Kраћи од 40 дана је кратак за обнову и одмор млијечне жлијезде, a дужи од два мјесеца је неекономичан, не утиче на повећање млијечности у наредној лактацији, а понекад има и контраефекте на здравље животиње. Засушене краве држе се и хране одвојено од осталих грла на фарми.

Графикон 1. Утицај дужине сухостаја на млијечност           

 

Оброк засушених крава мора одговарати њиховим физиолошким потребама. С обзиром на потребе крава током периода засушености и овај период је подијељен у двије фазе:

Први дио: почетни сухостај (од момента засушења до 3 седмице пред телење)

Други дио: завршни сухостај (21 дан пред телење)

Оброк засушених крава мора бити прилагођен: тежини грла, фази развоја плода, тренутној кондицији стеоне краве, апетиту. Правилна исхрана у овом периоду смањује појаву метаболичких поремећаја након телења. Раст плода најинтензивнији је у задња два мјесеца стеоности, али су потребе за храном (енергија, протеин) доста мање у односу на хранидбене потребе у лактацији. Посебно треба обратити пажњу на енергетску вриједност оброка.

У првом дијелу сухостаја краве имају добар апетит и могу појести доста више хране него што су стварне потребе, те је неопходно ограничити количину хране, посебно хранива богата енергијом. Укупна количина хране у овој физиолошкој фази је око 2% суве материје од тјелесне масе краве. Користити ливадско сијено због мањег садржаја калцијума у односу на луцеркино сијено. Појава млијечне грознице често је резултат неправилне исхране засушених крава. Краве у сухостају хране се крмивима са малим садржајем калцијума (мање од 50 г/д), мало фосфора (30-40 г/д) и мало кухињскњ соли (30 г/д)   У оброк се може увести и 2-3 килограма сламе. Количину силаже и других хранива богатих енергијом ограничити. Концентровани дио оброка смањити  на 1-2 кг дневно што зависи од тјелесне кондиције краве.

У другој фази сухостаја апетит крава и унос хране се смањује, а потребе у храњивим материјама су веће. У овом периоду крава конзумира до 1,8% суве материје од своје тежине. Смањење конзумације компензује се повећањем концентрације енергије и протеина у храни. Количину концентрата повећати на 2,5 до 4 килограма дневно. Концентровани дио оброка повећава се постепено. Засушеним кравама додају се витаминско-минерални додаци за сухостај, који садрже више антиоксиданата. У овој фази крава треба да конзумира све врсте хранива које ће користити након телења ради припреме микроорганизама у сложеном желудцу.

Графикон 2. Kретање уноса хране 20 дана прије телења и 10 дана након телења

Мора се посебна пажња обратити на кондицију крава. Лоша кондиција (оцјена < 3) у периоду засушености имат ће за последицу мању количину млијека у наредној лактацији, а дебеле краве склоније су метаболичким поремећајима након телења.