Увод

 Период транзиције код музних крава почиње 20 дана прије телења и траје до 21 дана након телења. Раздобље око телења је накритичнији период живота краве јер метаболизам краве ради пуном снагом. Долази до драматичних промјена хормоналног статуса, дисбаланс уноса и износа енергије кад су животиње склоне метаболичким болестима.

Најважније је одржати краве у доброј тјелесној кондицији која је кључ за преовладавње проблема у овом периоду. Кондиција крава у овом периоду мора бити 3,0 BCS (body score conditions) што значи да краве не смију бити ни мршаве ни дебеле.

Слика 1.Оцјена тјелесне кондиције крава

 

 

 

Исхрана

Краве у овој фази држати одвојено од крава које су у лактацији јер су јако осјетљиве и потребно је обратити посебну пажњу. Последњих 20 дана гравидности: У оброк укључити сва хранива која ће крава добити и након телења само кориговати количине. Калцијум је потребно смањити на 15 gr, водити рачуна да се не користе хранива богата калцијумом као што су сијено луцерке, сточна репа, сточна креда и др. Максимална дозвољена количина концентрата у овом периоду је 2.8-4.0 kg по крави. У овој фази додати у оброк Селен и Магнезијум као и витамине А, Д и Е.

На 3 дана пред телење избацити концентрат, а послије телења почети са авансирањем (подизањем количине). Никако не давати плијесниву храну у оброк јер може изазвати побачај.

 

Примјер оброка 20 дана прије телења

ХРАНИВО КОЛИЧИНА кг/дан
СИЈЕНО 1
СИЛАЖА ТРАВА 8
СИЛАЖА КУКУРУЗА 8
СОЈА 0,80
ГЛИЦЕРОЛ 0,50
АНТИОКСИДАНСИ (витамини) 0,03
КОНЦЕНТРАТ 19% СП 4
УКУПНО 22,33

 

Након телења долази до наглих промјена, константни раст млијечности, а смањен унос хране. Посљедица тога је да је 80% крава у негативном билансу. Након телења крави је потребно дати топли напој од мекиња и 100 gr сточне креде како би се што прије опоравила. Пратити конзумирање хране, тјелесну температуру, покрете бурага и евентуалне промјене на матерници. Основни оброк се даје по вољи од што квалитетнијих кабастих хранива, а најмање 12 kg/d. Што се концентрованог дијела тиче, даје се 19% или 25% СП у количини која је била прије телења, а касније се повећава постепено 0,5 kg/d све док расте млијечност али до 70% СМ максимално. Потребно је додати у оброк квасце и пуфере због бурага и додатак као помоћ јетри пропилен гликол 225 gr/d.

 

Примјер оброка до 20 дана након телења

 

ХРАНИВО КОЛИЧИНА

кг/дан

СИЛАЖА ЛУЦЕРКЕ 15
СИЛАЖА КУКУРУЗА 15
СВЈЕЖИ ПИВСКИ ТРОП 3
ГЛИЦЕРОЛ 0,500
АНТИОКСИДАНСИ (витамини) 0,05
МАГНЕЗИЈ СУЛФАТ ПЕНТА ХИДРАТ 0,03
СОЈА ЗА ПРЕЖИВАРЕ (ЕКСТРУДИРАНА) 1,5
СОДА БИКАРБОНА 0,12
КОНЦЕНТРАТ 19% СП 6
УКУПНО 41,22

Учинци лоше исхране у транзицијском периоду

 

  1. Тeшка телења и млијечна грозница (клиничка и субклиничка),
  2. Смањена конзумација хране на почетку следеће лактације,
  3. Поремећаји метаболизма (кетоза) и заостајање постељице,
  4. Смањена плодност (продужено међутелидбено раздобље),
  5. Смањена производња млијека.

 

Слика 3. Исхрана јуница

Слика 2. Исхрана крава