Процес уласка произвођача у систем органске производње

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске промовисало је знак за органске производе који су произведени у Републици Српској.

Да би пољопривредни произвођач обиљежио свој производ ознаком органски производ Републике Српске потребно је да се испоштују одређени прописи у складу са Законом о органској производњи (Службени гласник Републике Српске, брoj 12/13).

Процес уласка произвођача у систем органске производње почиње склапањем уговора произвођача са овлашћеном контролном организацијом. Произвођач улази у период коверзије и уколико испоштује све потребне процедуре од стране овлашћене контролне организације добија цертификат, којим се потврђује да је производња, односно производ органски.

Након добијања цертификата произвођач ставља етикете на свој производ  који обиљежава ентитетским знаком Републике Српске и кодом овлашћене контролне организације која је извршила контролу и цертификацију органске производње.

Знак могу да носе само производи који су произведени по прописима и правилима органске производње и за које је издат цертификат од овлашћене контролне организације.

Произвођачи који су заинтересовани за органску производњу за све додатне информације могу да се обрате Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске на број телефона: 051/338-596.