Како одредити старост оваца и коза

Одређивање старости оваца и коза се врши из више разлога:

  • Идентификације грла (уколико не постоји било каква ознака, тетовир или маркица),
  • Оцјене употребне и репродуктивне вриједности оваца (са старошћу се зуби оштећују, троше, дрмају и испадају тако да се услијед тога дешава да испадају, па такве овце нису пожељне за даљу репродукцију).

Одређивање старости се врши на основу зуба, и то искључиво по сјекутићима. Овце и козе имају укупно 32 зуба. У доњој вилици је распоређено 8 сјекутића, док у горњој умјесто сјекутића постоји дентална плоча.

Зуби могу да се подјеле на сталне и млијечне. Карактеристично за млијечне зубе је да су мали, али и изузетно бијели, а испадају у одређено вријеме. Први пар сјекутића се назива штипци, други средсредњаци, трећи пар средњаци и четврти пар крајњаци. Код одређивања узраста по зубима се условно могу разликовати три периода: избијање млијечних, сталних зуба и трошење сталних зуба.

Измјена млијечних зуба сталним – најважнији период за оцјењивање узраста

Јагњад и јарад се обично рађају без зуба, а први сјекутићи избијају након 5 до 7 дана узраста, док сви остали са 3 до 4 недјеље. Млијечни зуби се по избијању постепено троше, те их замјењују стални зуби. Управо овај период замјене млијечних зуба сталним је и најважнији период за оцјењивање узраста. Код мјењања најприје на ред долазе штипци, након који се мјењају средсредњаци па средњаци и тек на крају крајњаци. Ова промјена је постепена, али увијек у приближо исто вријеме, гледајући по расама. Постоје значајне разлике између раностасних и касностасних раса што се тиче периода мјењања зуба.

Просјечно гледано, штипци ће да се промјене између 12. и 18. мјесеца старости. Они избијају са 12 до 15 мјесеци, а са 15 до 18 мјесеци достижу своју нормалну величину. Уколико погледамо овци и кози у зубе, и видимо да су им млијечни зуби тек испали, можемо рећи да је узраста између 12 и 15 мјесеци. Ако утврдимо да су штипци потпуно израсли, може се закључити да је овца узраста 15 до 18 мјесеци, у зависности од расе.

Стални зуби између 18. и 24. мјесеца
Стални зуби замјениће средсредњаке између 18 и 24 мјесеца узраста. Са навршене двије године узраста овца, односно коза, би требало да има два пара сталних зуба. И у овом случају то зависи од расе, те уколико говоримо о раностасним расама средсредњаци могу да достигну своју нормалну величину, док код касностасних могу бити још увијек у порасту, и тек са двије и по године да достигну штипке по величини. Средњаци се замјењују сталним зубима са навршене три године узраста. Уколико овца има три пара измјењених зуба, може се донијети закључак да је стара три године.

Крајњаци се замјењују у четвртој години. Уколико овца или коза има све зубе измјењене, може се рећи да има четири године узраста, а ако су и крајњаци достигли своју пуну величину, онда се може рећи да је стара око четири и по године.

Шта је важно знати о трошењу сталних зуба?

Трећи период у одређивању старости по зубима је трошење сталних зуба. Пошто се измјењају, сјекутићи почињу да се троше временом. Углавном се троше оним редослиједом којим су избијали (штипци, па средсредњаци, па средњаци, и на крају крајњаци). Зуби се трошењем смањују и мјењају облик, те се од округласто-лопатичастог облика добија равно-лопатичаст облик, а зуби су знатно ситнији и добијају жуту боју. Такав облик штипци добијају при старости животиње од око 6 година. Након тога између штипака се појављују изрези у виду слова “В”. После отприлике 8 година, почиње крзање зуба, а убрзо затим ломљење и испадање, што се збива у различито доба узраста (између 8 и 10 година), а зависи и од квалитета исхране. Углавном се тада животиње и излучују из производње.

Ипак, најсигурнији период процјењивања узраста је између прве и пете године узраста, а то је истовремено и најважнији период код самог грла.

 

Оставите одговор