У протекла два текста пратили смо раст и развој салате од пресађивања па до сјечење. У овом тексту акценат ћемо ставити на заштиту, ђубрење, сјечење и паковање салате.

Провјетравање пластеника је обавезно независно од дневних и ноћних температура, само дужина провјетравања зависи од тренутних температура, тако да кад су температуре ниже провјетравање је краће и обрнуто.

Заштита салате у овом периоду је базирана на заштити против плaмењаче и трулежи. Повољни услови за развој плaмењаче у салати су високо релативна влажност ваздуха и висока влажност земљишта и ниске температуре. Први симптоми се појављују како је инфекција већ почела, тако да треба вршити превентивна третирања према плану третирања и/или када се остваре повољни услови за развој инфекције. Исто тако, ПВК треба одржавати у оптималним процентима ( око 60 %) и провјетравањем максимално смањити влажење листа и на тај начин максимално смањити могућности стварања повољних услова за развој инфекције. У овој фази развоја третирање салате вршити фунгицидима са малом каренцом. Против плaмењаче салату третрати фунгицидима на бази: металаксил С, фосетил Ал и други у зависности од доступности пестицида. Третирање салате против трулежи врши се фунгицидима на бази: ципродинил, флудиоксонил, пираклостробин, боксалид и други.

Ђубрење салате у овој фази обавља се водотопивим НПК ђубривима формулације 1:2:3 или 1:2:4 у количини до 60 kg/hа/фенофази и калцијум нитратом у количини до 20 kg/hа/фенофази. Исто тако, за смањење стресних услова извршити прихрану аминокиселинама у количини до 0,30%. Прихрану и наводњавање обављати у топлим и сунчаним данима и пазити на влажност тла, а норме и интервале наводњавања прилагодити фази развоја биљке и тренутним временским условима.

Сјечење и паковање салате планира се за десетак дана, тачније за око непуна два мјесеца од пресађивањa. Случајним узорковањем и вагањем салате тренутна тежина је од 350 до 390 грама. Узорковање и вагање биљака је важно јер на тај начин можемо да видимо прираст биљке и ефекте примјењене формулације ђубрења. Салата се сјече оштрим ножем одмах уз малч фолију и врши се одстрањивање првих листова, ако је то потребно. Салата се пакује у картонске кутије правилно сложена са корјеном окренутим према горе ако се не врши замотавање салате. Разлог оваквог слагање је да прашина и прљавштина не доспије између листова. Коријен салате је јако осјетљив и већ послије пар сати почиње да црни и пропада, да би се ово спријечило коријен премазати јабучном или лимунском киселином.