Поврће у затвореном простору и отвореном пољу

Свјесни смо временских прилика, односно неприлика у последњем временском периоду које негативно утичу на раст и развој гајених култура. Прво можемо почети од производње расада у пластеницима који се налазе у фази од два листа до фазе пресађивања у зависноти од времена сјетве и жељеног времена продаје и пресађивања. Потребно је вршити наводњавање и одржавање влажности земљишта, односно ПВК на 60-70%, поред тога врши се прихрана НПК ђубривима први пут са формулацијама које имају наглашен проценат фосфора (1:4:1 или 1:3:1), а други пут НПК са једнаким односом макро елемената (1:1:1). Количине ђубрива треба прилагодити фазама раста гајених култура. Поред наведеног ђубрења за ублажавање температурних разлика и недостатак дневне свјетлости користити амино и хумидне киселине. Са повећањем количине дневне сјетлости тј. дужим сунчаним интервалима, провјетравање пластеника треба да буде интезивније да би се температура и влажност ваздуха довела на оптимални ниво. Исто тако,  превентивно треба извршити заштиту бакром, а на тржишту постоји велики број препарата који у комбинацији са бакром врши и прихрану преко листа тако да у једном пролазу вршимо заштиту и прихрану.

Пресађене културе у пластеницима су тренутно: паприка, парадајз и краставац који се налазе у различитим фазама развоја у зависности од времена пресађивања. Послије пресађивања врши се наводњавање и прихрана НПК ђубривима формулације 1:3:1 или  1:4:1 у количини од 1,5 до 2,5 грама по биљци. У следећим прихранама поред НПК ђубрива додати и хумидне киселине за бржи раст и развој коријеновог система. Провјетравање пластеника је обавезно без обзира на дневне температуре, али дужина провјетравања зависи од дужине сунчаног периода у току дана. Тако да је провјертавање дуже ако је сунчан дан и обрнуто. За одређивање момента третирања против лисних ваши и трипса потребно је поставити феромонске клопке или љепљиве плоче. Најчешће се постављају љепљиве плоче, плаве за трипс и жуте за лисне ваши. Праг штетности је при појави првих јединки. Док су дневне температуре ниже јединке: јаја, ларве и инсекти се могу налазити на цијелој површити затвореног простора, а таком љета највише ћемо их уочити у хладнијим и засјењеним мјестима. Тако да је потребно направити план заштите за производњу сезону и третирање вршити према плану. Поред тога вршити уништавање корова око затвореног простора и поставити антиинсектицид мреже на отворима пластеника.

Код производње на отвореном првенствено се врши заштита хербицидом против корова, а постоје разне варијанте од оних који се примјењују прије сијања/садње, затим послије сијања/садње а прије ницања, до оних који се користе послије ницања биљака до одређене фазе развоје. Код раније производње пожељно је користити агротекстил или лутрасил да би раст и развој биљака био бржи, а самим тим и краћи период до доласта на тржиште са жељеним производом. Исто тако, лутрасил помаже и приликом температура које су испод нула степени Целзијусових на начин да одржава вишу температуру од температуре околине. У зависноти од дебљине литрасила (17, 19, 23 или 30 гр) различите су и температуре које може да поднесе, а оне су оријентационо од -1 до -2 за тање, односно од  -3 до -5 за дебље варијанте. Ако се користи лутрасил од садње до продаје количине примјене хербицида су минималне.