За постизање већег и квалитетнијег приноса препоручује се садња наклијалих и исјечених кртола кромпира. На тај начин утичемо на смањење укупне количине кромпира по хектару за садњу што све утиче на смањење трошкова производње,  јер цијена сјеменског кромпира представља значајну ставку у процесу саме производње.

На подручју Лијевча поља око 90 %  пољопривредних произвођачa за садњу користи наклијале кртоле кромпира.

Припрема кртоле за наклијавање – Већина произвођача углавном посједује сопствена  складишта или посебне објекте у којима се врши процес наклијавања гдје  се контролише температура и свјетлост као лимитирајући фактори у процесу наклијавања.

Објекти морају бити добро провјетрени и дезинфиковани да би кртоле остале здраве и добро наклијале са здравом и јаком клицом.

Кромпир који је намијењен за сјеме у складиштима чува се на температури од 3 –  4 ᴼ С и тај процес траје од вађења до почетка наклијавања око 5 мјесеци.

Током процеса наклијавања кртоле са обично стављају у дрвене или пластичне гајбе у два реда зависно од дубине гајби. Величина кртола може да се креће од 50 -70 гр.

Наклијавање обично  траје  од 50 -60 дана што све зависи од регулације температуре и свјетлости у објекту. Почетна температура требала би да буде изнад 15 ᴼС а влажност  ваздуха око 90 %  првих пар седмица. Потребно је  мијењати положај гајби од доле према горе да се добију уједначене клице тј исте дебљине и боје .

Када се појаве клице дужине од 1 – 1,5 цм постепено се смањује температура и појачава се свјетлост. Снижавањем температуре успорава се процес наклијавања.

Квалитетним клицама сматрају се оне које су дужине 2-2,5 цм, кратке и дебеле карактеристичне према сорти обично зелене, розе или љубичасте боје.

Сјечење кромпира треба започети 2- 3 седмице прије садње обавезно са дезинфекованим ножем и на овај начин од једног кромпира добијемо, зависно од сорти кромпира , 3 –  4  гомоља за садњу.

Предност  наклијалог и сјеченог кромпира за садњу :

  • Кромпир ниче раније
  • Боље се укорјењује
  • Има уједначен пораст
  • Добијемо кртоле са већом могућности клијања
  • Сам период вегетације нешто краћи