Дефиниција мраза и његов штетан утицај на гајене биљке

Посматрајући кроз призму протеклог периода од неколико година уочавамо све чешће појаве касних прољетних мразева. Како и ове године прогнозни временски модели показују, и у наредном периоду могу се очекивати јутарње температуре у негативним вриједностима.

То би наравно могло да проузрокује оштећења на гајеним биљкама, а нарочито на воћарским културама пошто се тренутно воће у зависности од локалитета налази у фенофази цвјетања, када је биљка најосјетљивија на оштећења  узроковане  ниским температурама.

Већ при  температури од -1°C у трајању од пар сати мраз може у потпуности да проузрокује потпуни губитак приноса на воћу.

Поред негативних температура које узрокују потпуну некрозу цвијета на оплодњу негативно утиче и дужина трајања кишних, влажних и хладних дана.

Ако температура у току видног дијела дана не прелази 4°C а тих дана буде више у континуитету док је воћка у пуном цвјетању, неће доћи до оплодње. Разлог томе је што иако поленов прах и падне на компатибилни тучак неће доћи до клијања поленове цјевчице. Њена је функција да оплоди плодник у самом тучку и створи плодић који као будући плод има своју комерцијалну вриједност. Пољопривредни произвођачи остају без урода за ту годину и остају без своје финансијске користи.

Да би ствари биле нешто јасније даћемо дефиницију мраза.

Мраз је превлака или слој леда који се ствара када се вањска  температура на површини тла спусти испод температуре росишта. У близини тла се стварају крхки бијели кристали или смрзнуте капи росе. Мраз се најчешће јавља у низинама јер се топли ваздух диже, а хладан спушта јер је хладнији ваздух гушћи. То значи да у хладном ваздуху има више молекула воде него у топлом.

Постоје различите врсте мраза:

  1. Радијацијски мраз – настаје услијед интезивног хлађења тла и приземног слоја ваздуха. У најнижим дјеловима неког краја због спуштања хладног ваздуха низ обронке стварају се тзв. језра хладног ваздуха. Против ове весте мраза дјелотворна су димљења, орошавања и мијешање ваздуха.
  2. Адвекцијски мраз – настаје продором хладног ваздуха који се задржи и по неколико дана и прекрије велико подручје. Код овог типа мраза може помоћи само орошавање.

У годинама иза нас проблеми узроковани мразом су били углавном адвекцијског типа. Као што је горе напоменуто адвекцијски тип захлађења може се само сузбити антифрост системима.

Пољопривредницима се савјетује понављање третмана са препаратима на бази алги и аминокиселина.