Одржани „Дани поља стрних жита“ у Велином и Новом селу

Производњом пшенице у Републици Српској ове године бави се више пољопривредника и веће су површине засијане након што је Влада Српске у прошлој години обезбиједила подстицаје од 500 КМ по хектару, изјавила је Дијана Јовић Дамјановић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.
„Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде даје све од себе да подстицајима и капиталним улагањима у пољопривреди обезбиједи добре услове производње хране и очекујемо и надамо се квалитетном зрну и приносу од осам до девет тона по хектару“, рекла је Дамјановићева новинарима на огледном пољу у Велином Селу у Семберији.

Према њеним ријечима, пшеница је тренутно у добром стању, а род и квалитет зависе од примјене агротехнике.

На манифестацији „Дани поља стрних жита“ на огледном пољу у Велином селу приказано је 38 сорти пшенице и четири сорте тритикале, док је у Новом селу приказано 38 сорти пшенице, 14 јечма и 5 тритикала.

„Ове године имамо и нове сорте пшенице на њивама, а сјеменске куће су изузетно заинтересоване да на нашем тржишту покажу сорте које су најбоље за ово подручје, како би пољопривредници имали добре приносе и квалитетан род“, навела је Дамјановићева.

Драган Зарић из бијељинске пословне јединице Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди очекује да ће и жетва пшенице кренути раније, с обзиром на временске услове.

Шеф Подручне канцеларије Бијељина савјетодавне службе ресорног министарства Зоран Малетић истакао је да су пољопривредници у Републици Српској почели више да слушају струку и употребљавају нове сорте, јер су и сами увид‌јели да дају много веће приносе и квалитетније зрно, што смањује фиксне трошкове производње.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске организовало је у Велином Селу манифестацију „Дани поља стрних жита“ на имању домаћина Илије Лазића.

 

Извор:Срна

Оставите одговор