Данас је у Бањој Луци почела подјела расада краставаца корнишона за кориснике који се суфинансирају кроз ИФАД- ов „Пројекат развоја руралног предузетништва“. Ово представља завршну фазу подјеле репроматеријала за 100 корисника овог пројекта, коопераната задруге „Агровип“ из Челинца, која представља лидера  у овој области производње.

Млада задруга је кроз реализацију пословног  плана „Организован откуп краставаца корнишона“ за ову сезону окупила тачно 100 произвођача овог поврћа, од којих ће у току цијеле сезоне и откупљивати цјелокупне произведене количине.

Јединица за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, подржава реализацију пословног плана кроз суфинансирање старт ап пакета за мале произвођаче у износу од 40% од вриједности репроматеријала.

Задруга тренутно окупља мале произвођаче поврћа са површином од максимално једног дунума, а кооперантска мрежа је тренутно распрострањена на 11 локалних заједница у Републици Српској.

Министарство пољопривреде у сарадњи са произвођачким организацијама овог типа, подржава развој малих произвођача, запослење становништва у руралним подручијима, као и њихов останак у руралним срединама.