УПП „Пољотес“  Теслића и Кластер добојске регије „Пољокласт“  у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Добој, и Општином Теслић на три локацији засновали су микро-огледе кромпира.

Огледи су засијани на локалитетима Бисер Глава, Палинска планина и Брић. Све три локације су на надморској висини изнад 800 метара и ради се о специфичним микро-локацијама, са различитим микро-климатским условима. Сходно томе и вријеме заснивања огледа се разликује. На Палинској планини, која је на 800 метара надморске висине оглед је засијан 15.04. на овој локацији у основној обради поред стајњака примјењено је и вјештачко ђубриво.На локалитетима Брић н.в. 1.000 метара и Бисер глава н.в. 1.200 метара сјетва је извршена 1. маја. На овим локацијама употријебљен је само стајњак. У огледу се користи пет сорти различите сортне репродукције: Кенебек и Рудолф Е, те Агрија Принц и Батина.

Искуства произвођача када је у питању гајење кромпира на овим подручима су позитивна. На овим локалитетима кромпир се гаји уз минималну употребу пестицида и вјештачких ђубрива.

Циљ огледа је испитати потенцијале и могућности производње сјеменског и меркантилног кромпира, а у будућности прећи на органски систем производње.

Задатак стручних сарадника из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди је праћење, мониторинг и стручна подршка произвођачима.