Значај удружења за унапријеђења пчеларства

У Вишеграду је јуче одржана редовна годишња скупштина Удружења пчелара Вишеград, на којој је усвојен извјештај о раду као и активности удружења за 2024. годину. Предсједник удружења истакао је да су годину завршили позитивно, као и да се чланство знатно повећало те сада броји више од педесет чланова и преко 2.000 друштава. Удружење које је основано прије 20 година, увијек је његовало традицију пчеларења јер природне љепоте овог краја пружају велике могућности за производњу меда који је препознатљив по својој боји и мирису.

Примарни задатак јесте да у наредном периоду привуку младе, образоване и одговорне људе у своје Удружење, како би се  чланство подмладило и на тај начин  одржи дуга традиција вишеградских пчелара, јер млади имају могућност да  примјењују савременије методе пчеларења које  нису биле доступне искуснијим пчеларима. На скупштини су присуствовали представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Источно Сарајево, пчелари из Вишеграда, Ужица, Рудог као и представници локалне заједнице.

После скупштине организовано је предавање за присутне на тему узгој матица за сопствене потребе и препознавање болести пчела при првим прољећним прегледима, предавач је био пчелар-практичар Драган Савић из Узица, иначе магистар фармације.