Зимска исхрана музних крава

Свакодневни зимски броци музних крава треба да буду састављени од кабастих хранива и концентрата. Високомлијечна музна грла захтјевају посебно квалитетну сточну храну и концентрат састављен од више хранива. У нашим условима најчеше се користе кукуруз и мекиње које прије употебе треба да се измијешају. Најбољи концентрат је онај који се производи у фабрикама сточне хране. Постоји више врста оброка за зимску исхрану крава, а разликују се по томе  које храниво највише учествује у његовом саставу. У исхрани музних крава најчеше се користе сијено, силажа и концентрат.

Од сијена се највише користе ливадско сијено, лептирњаче, махунарке и смјесе житарица (зоб и раж). Кавалитет сијена може да буде веома различит и зависи од врсте биљака које учествују у његовом саставу, од времена, начина спремања и др. Квалитет сијена утиче на количине које могу да се користе у оброку, као и на производњу млијека. Краве могу дневно да поједу више од 2 кг сијена просјечног квалитета на 100 кг живе мјере. То значи да би крава тјелесне масе око 500 кг дневно могла да поједе и до 15 кг сијена. То је коликчина којом се поред уздржног оброка може произвести само 5-6 кг млијека. Веће количине квалитетнијег сијена незнатно утичу на повећање млијечности па се зато ово храниво не даје кравама у количинама које оне могу да поједу, већ највише до 7-8 кг. Други дио оброка чине силажа, сточна репа и концентрат. Слама и кукурузовина могу да се дају музним кравама, али само као додатак оброку, јер у противном ако се слама и кукурузовина користе као главни оброк, смањиће се производња млијека, а краве ће изгубити на маси и неће се моћи користити као високопродуктивна грла.

Од сочних хранива најчешће се користе сточна репа и кукурузна силажа. Сточна репа даје се кравама исјецкана, а препоручује се 30-40 кг сточне репе на дан. При исхрани музних крава само сијеном или неком другом кабастом сточном храном, увођењем сточне репе у оброк повећаће се и млијечност и квалитет млијека.

Силажа се на индивидуалним пољопривредним газдинствима веома мало користи. То је зелена сточна храна која се конзервира да не би иструлила и тако се сачува за исхрану крава зими када нема друге свјеже хране. Високопродуктивним музним грлима даје се у количин од 30-40 кг дневно. У нашим условима најчешће се користи кукурузна силажа. Њена вриједност зависи од квалитета и степена зрелости кукуруза приликом силирања, од богатства у клиповима као и од тога како је силажа припремљена. У пракси се обично рачуна да 1 кг сијена има вриједност као 2,5 кг силаже.

У војвођанским условима за зимску исхрану крава успјешно се користе: пивски троп (требер), резанци шећерне репе и сунцокретова сачма, што у условима Републике Српске није могуће обезбиједити.

Недостатак витамина и минералних материја у току зимске исхране крава честа је појава, нарочито код високопродуктивних музних грла, што доводи до разних нежељених последица. Зато ове материје треба да се додају животињама у виду концентрата. Ако се на газдинству спрема концентрат, онда се поред уобичајених хранива додају и минералне материје и витамини. На 100 кг смјеше додаје се 1-2 кг коштаног брашна и 0,5-1% премкса.