Завршетак зимске школе за произвођаче поврћа у општини Пале

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Источно Сарајево,  у сарадњи са општином Пале, одржали су практичну обуку у оквиру Зимске школе за произвођаче поврћа у заштићеном простору. Присутни произвођачи су имали прилику да се упознају са правилним поступком и начином узимања земљишних узорака за хемијску анализу, и заштo је она важна. Хемијском анализом постиже се значајна рационализација у пољопривредној производњи, односно смањује се несавјесна употреба и кориштење превелике количине ђубрива, што уједно доприноси и бољој економској исплативости и рентабилности. У сарадњи са представницима из стручне службе Агромаркета произвођачима поврћа извршена је контрола плодности земљишта. Произвођачи су сазнали колика им је pH вриједност земљишта, те количина приступачних хранљивих eлемената, што је веома значајно за успјешност производње.

У протеклом периоду произвођачи су присуствовали стручним предавањима на којима су сазнали који су параметри важни при избору мјеста за постављање пластеника, како правилно извршити чишћење, дезинфекцију и припрему пластеника за садњу/сјетву, те које су главне карактеристике технолошког процеса производње плодовитог и лиснатог поврћа.

Сврха одржавања зимске школе је да произвођачи поврћа стекну нова знања и вјештине, упознају се са актуелним темама из области производње поврћа, а све у циљу побољшања производње и повећања приноса квалитативно и квантитативно.

На зимској школи присуствовало је 30 произвођача поврћа. Након завршене практичне обуке и дискусије произвођачима поврћа уручени су цертификати о успјешно завршеној Зимској школи.

На подручју општине Пале постављено је 115 пластеника са системом за наводњавање, које је реализовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко ИФАД пројекта. Пластеници су површине 50 m² и 100 m², а укупна површина пластеника износи 6.600 m².