Завршена зимска школа за произвођаче млијека у општини Соколац

У општини Соколац у мјесецу марту одржана су предавања на тему: „Маститис и превентивне мјере сузбијања маститиса“. Ова предавања су у склопу зимске школе организована заједно са представницима Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Удружењем произвођача млијека „Благо Романије“ и Ветеринарском институтом „Др Васо Бутозан“.

Kада говоримо о производњи хигијенски исправног и здравог крављег млијека, јасно је да се оно може добити само од здравих крава тј. из здравог вимена крава. Маститис тј. упала вимена, као болест крава има велику важност у производњи крављег млијека, јер је она најчешће узрок великих економских губитака у производњи. Губици се огледају у раном излучивању крава из производње уколико се ради о тешким облицима маститиса, те могућим угинућима чиме расте постотак ремонта стада односно расту трошкови набавке нових јуница за производњу. Губици се огледају и у смањењу производње млијека, одбацивању млијека због промјена у органолептичком и хемијском саставу и ради неупотребљивости у раздобљу каренце прописаних лијекова. Млијеко излучено из болесног вимена не смије се употребљавати у прехрани, не само људи, него њиме се не смије хранити ни телад, а ни друге врсте домаћих животиња, јер такво млијеко угрожава и њихово здравље. Млијеко болесних крава се мора одбацити и то се не смије урадити на начин да се пролије негдје у близини површина на којима бораве краве, јер би на тај начин поновно могло бити извор нових инфекција. Економски губици узроковани маститисом биљеже се и у трошковима лијекова и лијечења болесних крава, трошковима ветеринарских услуга, повећаним трошковима рада, али и у смањењу плодности крава.
Циљ ове зимске школе је да произвођачи млијека стекну нова знања како би унаприједили производњу, добили бољи квалитет и већу количину млијека. На зимској школи присуствовало је 60 произвођача млијека. Након завршених предавања и дискусије произвођачима млијека уручени су цертификати о успјешно завршеној зимској школи.