Дан јабуке се први пут обиљежио у Великој Британији  20.10.1990. године. И данас се већином у Великој Британији праве велике манифестације и догађаји поводом овог дана, али с временом су традицију обиљежавања Дана јабука и у свијету прихватиле бројне школе, ресторани и организације, представљајући на тај начин важност јабуке у здрављу и прехрани људи.

Циљ Дана јабука јесте да нас упути и подсјети на разноликост сорти, пејзаже које красе јабуке, екологију, културу хране и да подигне свијест о поријеклу и путевима хране. Такође се промовишу мали произвођачи и воћари који теже ка органској производњи. Код нас се на овај дан углавном организују радионице и предавања у школама, еколошким организацијама или удружењима воћара. Могу се такође подржати мали и локални произвођачи или купити од комшија, засадити дрво јабуке.

Јабука је врста дрвенасте биљке из рода Rosaceae. Листопадно је дрво и њен плод сазријева крајем љета и током јесени. Постоји преко 7500 сорти јабука. Домаћа јабука је настала у централним дијеловима Азије и неке њене сродне врсте могу се и дан-данас наћи у Казахстану, Киргистану, Таџикистану и неким дијеловима Кине. Први подаци о култивацији јабуке указују да је јабука вјероватно била узгајана и прије 500. г.п.н.е..

Осим што је укусна и јефтинија од осталог воћа, јабука спада у веома корисне намирнице. Богата је витаминима Ц, А, Е и садржи комплекс витамина Б.

У свјетској производњи континенталног воћа јабука заузима прво мјесто, зато је обично и зову краљицом воћа.

Најпознатије домаће сорте јабука су будимка, колачара, шуматовка, чачанска позна и петровача, приједорска зеленика и друге, а од свјетских сорти Grаnny SmithJonathanIdared и Golden delicious.

По неким вјерским традицијама и вјеровањима јабука представља забрањено воће. У многим бајкама се спомињу јабуке, као што су Сњежана и седам патуљака и Златна јабука и девет пауница. У модерној историји јабука је симбол здравља и виталности. Дрво јабуке може да живи и преко сто година.