Састанак произвођача млијека „Благо Романије“ у Сокоцу

У општини Соколац јуче је одржан састанак произвођача млијека и прва редовна сједница Скупштине удружења произвођача млијека „Благо Романије. Састанку су присуствовали представници Oпштине Соколац, Града Источно Сарајево и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Посебан акценат стављен је на досадашњи рад удружења за првих шест мјесеци  и у том периоду постигнути су добри резултати, обезбјеђена су средства за даљи развој и рад од стране локалне заједнице и Града Источно Сарајево, у виду подстицајних средстава и ослобађања трошкова за млијечне картоне ветеринарској станици Соколац. На састанку је наглашено колики је значај мљекарског сектора за прехрамбрену сигурност земље и да је најзахтјевнији по стандардима које треба испунити приликом приступања ЕУ, али је то уједно и сектор у коме БиХ има значајне потенцијале за даљи развој. Такође, истакнуто је да привредни  и друштвено  – економски услови  брдско планинског подручја представљају значајан дио БиХ и дају сточарству карактер водеће гране у пољопривреди.

У наредном периоду у плану је даљи развој удружења , као што је повећање броја чланова удружења, рад на одрживости пољопривредне производње у општини Соколац. Оно на шта је стављен посебан акценат, јесте, задржавање младих људи на селу  и подршка руралним подручјима.

Удружење „Благо Романије“ тренутно броји 200 чланова.