Радни састанак са директором Пољопривредне задруге “Агроплан“

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Источно Сарајево су одржали радни састанак са директором Пољопривредне задруге “Агроплан“ из Рогатице.

Разговарано је о досадшњим активностима, као и плановима за текућу годину. Према ријечима директора Задруге, Уроша Планојевића, у току је припрема за садњу, као и уговарање исте са постојећим кооперантима.  Тренутно задруга броји 20 коопераната, чија је производња кромпира на укупној површини од око 40 ha.

Пољопривредна задруга „Агроплан“ у Рогатици формирана је прије двије године и бави се производњом и трговином кромпира и других ратасрких култура. Сједиште Задруге је на Борикама, висоравни која представља агроклиматски идеал када је у питању производња кромпира.

Наредне активности ће бити усмјерене на увођењу стандарда и цертификације у пољопривредно-прехрамбеној производњи, тачније на добијање ознаке географског поријекла рогатичког кромпира, која ће у знатној мјери утицати на повећање конкурентности, проширење тржишта и подизања цјеновне вриједности производа.

Захваљујући ЕУ4АГРИ пројекту, те успјешном аплицирању, Пољопривредна задруга “Агроплан“ ће обезбиједити средства за имплементацију пројекта “Заштите ознаке географског поријекла“, који ће поред процеса добијања заштите ознаке географског поријекла рогатичког кромпира, обухватити и едукације еминентних стручњака из области производње кромпира, као и спровођење научно истаживачког рада и постављање огледних поља.

Планирани су и обиласци произвођача кромпира, праћење фенофаза, организације производног циклуса како би сваки произвођач правовремено могао добити адекватне стручне савјете и препоруке.