У два професионална пластеника укупне површине од око 8.000 метара квадратних ове јесењо-зимске сезоне производиће се салата. Кроз наредне текстове пратићемо раст и развој салате од сијања до брања.

Предкултура је био парадајз, а ових дана врши се уклањање биљака, малч фолије и система за наводњавање и дезинфекција пластеника и опреме која се користи. Послије наведених радњи врше се основне агротехничке мјере, основно ђубрење и основна обрада. Количина и врста основног ђубрења зависи од урађене анализе земљишта и планираног приноса за наредну културу. Послије основне обраде ради се и додатнa обрада у овом случају фрезање, јер морамо  у површинском слоју од неких 20-ак центиметара добити мрвичасто-грашкасту структуру земљишта величине фракција од 0,5-5 милиметара. Послије додатне обраде поново се поставања систем за наводњавање, кап по кап, и малч фолијa у овом случају са шест редова. Малч фолије је већ избушена, тако да немамо потребе за обиљежавањем и бушењем рупа.

Паралелно са наведеним агротехничким мјерама врши се и сијање салате. Салата се сије у ПВЦ контејњере са 128 отвора, а може се сијати и у 160 отвора. Контејњери са мање отвора омогућавају корјеновом систему да се боље развију, а приликом пресађивања да се боље укорјени. За сјетву се користи професионални супстрат за повећање влажности, а сјеме је Ф1 генерације са високим потенцијалним приносом. Послије сјетва обавља се залијевање, a наредних три до четири дана треба одржавати повећану влажност супстрата, и уз повољне дневне и ноћне температуре ницање салате ће бити кроз пар дана. Послије ницања салате норме и интервали залијевања се прилагођавају фази развоје биљке и влажности супстрата. Прије пресађивања, на већ припремљену малч фолију, извршити третирање салате фунгицидом са активном материјом на бази бакра (против племењаче) и залијевање фунгицидом са активном материјом пропамокарб-хидрихлорид (против полијегања расада), а коришћење инсектицида код појаве првих једињки. Салата је спремна за пресађивање од 20 до 25 дана након сијања у зависности од примјењене агротехнике. Салата се пресађује у фази од два до три листа.