На парцелама предузећа Млин „Јелена“ у Драксенићу у општини Kозарска Дубица данас је, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, приказан оглед са 60 хибрида кукуруза из 13 селекцијских кућа.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ рекао је да су огледне парцеле добар модел којим се пољопривредницима показује шта је најновије на тржишту и уз које хибриде и културе могу имати што бољи принос и што рентабилнију производњу.

„Одзив људи на ову манифестацију увијек је импозантан и добро је да смо на терену, да разговарамо и модернизујемо производњу у складу са оним што тржиште нуди“, истакао је Бурсаћ.

Он је додао да је изложена и механизација која је купљена у оквиру различитих програма Владе Републике Српске и Мађарске.

„Пољопривреда Републике Српске је рентабилна, иде напред, модернизује се и то је оно што сви желимо“, рекао је Бурсаћ и најавио да ће Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставити да подстиче и прати све активности пољопривредника.

Директор предузећа Млин „Јелена“ Марко Влајсевић рекао је новинарима да се традиционална манифестација „Дани поља и јавна жетва кукуруза“ и ове године организује у сарадњи са ресорним министарством, те успјешно окупља произвођаче, механизацију, стручњаке из области пољопривреде и ученике.

„Видјећемо какав ће принос дати хибриди, а надамо се добрим резултатима јер смо имали киша у јулу и нешто у августу. Надамо се добрим приносима, али се не надамо доброј цијени јер не можемо утицати на цијену која је на свјетском тржишту опала дупло у односу на лани. Морамо се томе прилагођавати, морамо гледати како да имамо што веће приносе како бисно успјели да покријемо трошкове“, напоменуо је Влајсевић.

Он је истакао значај механизације и навео да је захваљујући Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Kозарску Дубицу дошло више од 30 нових трактора.

„Неки су изложени овдје, а неки раде на њивама. То је јако добро јер је много механизације дошло и из пројекта Владе Мађарске, што је исто позитивно јер су пољопривредници добро обновили возни парк и механизацију“, рекао је Влајсевић.

Влајсевић је додао да су у току припреме за сјетву пшенице у сарадњи са министарством и кооперантима, те да Млин „Јелена“ врши откуп и пријем овогодишњег рода кукуруза.

Начелник Одјељења за пољопривреду у општини Kозарска Дубица Душко Бодиловић рекао је да су манифестације овог типа од великог значаја јер подразумијевају окупљање пољопривредних произвођача, стручњака и ученика, као и директан увид у дешавања у производњи.

На манифестацији „Дани поља и јавна жетва кукуруза“ у Драксенићу данас је било и више од 60 ученика Пољопривредно-прехрамбене школе из Приједора који су се на терену упознали о начину подизања огледа, избору хибрида који дају најбоље резултате у условима отвореног поља и агротехници.

Пољопривредни произвођач Милорад Арсенић рекао је да очекује добар принос кукуруза, али и напоменуо да су трошкови производње велики, што отежава пословање.

Дејан Мацура из фирме „Дуб гарден“ Kозарска Дубица рекао је да су подстицаји које даје ресорно министарство важан предуслов за куповину пољопривредне механизације и машина.

„Могу рећи да су добри подстицаји и надам се да ће овако остати јер је пољопривреда грана коју треба развијати даље јер живимо на таквом поднебљу гђе би пољопривреда требала да буде број један“, нагласио је Мацура.

 

Извор:Срна