Почела предавања за пољопривредне произвођаче

Предавањем о актуелним питањима у аграру Републике Српске и плодности земљишта, које одржано данас у Приједору, почела су зимска предавања у организацији приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Руководилац приједорске канцеларије Ресора Мирко Јокић рекао је да су поново, након паузе усљед пандемије вируса корона, ове зиме организована предавања из различитих области пољопривреде.

„Сусрећемо се са новим изазовима на терену. Све више се говори о здрављу земљишта, заштити земљишта, регенеративној пољопривреди“, рекао је он.

Јокић је истакао да ће током зиме бити одржана и предавања о нормирању и исхрани стоке, те о узгоју језгричавог воћа, која ће одржати еминентни регионални стручњаци.

„Пољопривредни произвођачи обично имају прилику да прате комерцијална предавања. Ми у Ресору покушавамо да кроз свако предавање дамо објективан преглед стања и препоруке које су независне од комерцијалних интереса“, рекао је он.

Професор са Пољопривредног института Републике Српске Ново Пржуљ, који је данас говорио о плодности земљишта и регенеративној пољопривреди, нагласио је да привредне и друштвене активности треба усмјерити на задржавање младих, а када је у питању аграр, на задржавање младих у селу.

„Подаци говоре да се из БиХ извозе производи вриједности 860 милиона KМ, а увозе у вриједности 3,6 милијарди KМ. Основни су нам природни ресурси које треба да користимо“, рекао је он.

Према његовим ријечима, проблем је и очување ресурса јер се у Републици Српској обрађује 60 одсто обрадивог земљишта.

 

Данас је скренута пажња на природне начине побољшања квалитета земљишта кориштењем био-масе у условима недостатка стајњака и отежане употребе минералних ђубрива.

Предвања из различитих области пољопривреде биће одржавана до марта.

 

Извор:Срна