Бурсаћ: Мјере интервентног откупа јунади и поврћа су биле изузетно успјешне

Интервју помоћника министра пољопривреде у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Горана Бурсаћа, за емисију Аграр.

 

Интервенти откуп поврћа и меса се показао као изузетно успјешна мјера. За многе пољопривредне произвођаче то је и више него сламка спаса?

 

Бурсаћ: Управо тако, сви смо свјесни ситуације у којој смо се нашли у марту ове године гдје нисмо знали ни шта ће се дешавати ни какве ће то последиcе оставити. Ми смо спремно ушли у тај изазов и направили смо неке конкретне мјере како бисмо сачували тржиште, пољопривредну производњу и тада у том времену смо апеловали на наше произвођаче да засаде што веће површине под разноразним културама како би обезбиједили храну за наше сатановништво и то је успјело. Резултат тога је 20.000 хектара повећања површина под поврћем, што је рекордно у историји Републике Српске. Наравно, да сада морамо да размишљамо како да збринемо те производе, да наши произвођачи не би дошли у ситуацију да не могу нешто да продају. Управо тако смо и формирали ове мјере интервентног откупа јунади и поврћа и мјере су више него успјеле до сада. Ево већ смо исплатили за откуп поврћа милион марака до сада и све иде својим током. Произвођачи су задовољни, откупљивачи такође и мислим да је ово заиста једна успјешна мјера.

 

Да ли би ово могло да се настави и наредне године, сигурно би значило свим пољопривредним произвођачима.

 

Бурсаћ: Наравно, ево другу годину заредом Министарство пољопривреде организује разне мјере и повећање буџета је видљиво сваке године,  и ако буде потребе наравно да ће Министарство стати иза својих произвођача и откупити све што се произведе јер шанса Републике Српске јесте у подизању прераде, производње, јер пољопривреда је сигурно једна од најбитнијих грана у Републици Српској.

 

Велика помоћ сточарима је донација стеоних јуница, грла из Аустрије и Чешке.

 

Бурсаћ:  Министарство је формирало ову мјеру, о донацији 200 квалитетних јуница, које смо набављали у Аустрији. То су врсте аустријски сименталац и нешто чешког сименталца које смо набавили у Чешкој. Циљ ове активности је да помогнемо произвођачима млијека у Херцеговини и Сарајевско-романијској регији.  Овим пројектом обухваћено је 12 општина на том подручју. Кренула је подјела и са овим пројектом ћемо сигурно оплеменити генетику на том подручју, повећати производњу млијека и на неки начин, донијети стабилност у та домаћинства. Јунице су стигле без икаквих проблема, здраве, ниједна јуница није третирана никаквом терапијом у времену карантина и људи су презадовољни. Био сам у Билећи када смо подијелили прве јунице. Домаћини су срећни што добијају таква грла а за њих плаћају само 40 посто вриједности, јер је Министарство, путем ИФАД пројекта, учествовало са 50 посто и општине са 10 посто. И за тих 40 посто су могли са мљекаром  „Пађени“ да направе уговор и исплате кроз откуп млијека.

 

Оно што, свакако, значи пољопривредним произвођачима је редовност исплате подстицаја.

Бурсаћ:  Министарство пољопривреде покушава да има редовност исплате подстицаја. До сада нам иде добро. Исплата подстицаја за млијеко је сваког првог у мјесецу, и то је први новац из буџета који иде на неке рачуне, а то је премија за млијеко. Већ у августу смо исплатили комплетну премију за пшеницу која изности четири милиона марака и до августа је већ 40 милиона аграрног буџета по линијама подстицаја већ исплаћено, што је преко 50 посто буџета.

 

Како би требале да изгледају обуке и огледи у Ресору за пружање стручних услуга у наредом периоду, и како су изгледали у условима короне.

 

Бурсаћ: Однедавно сам на овој позицији и мој посао је да се бавим стручним службама и савјетодавством. Корона је све пореметила, не можемо да правимо веће скупове, да окупљамо људе као што  смо радили до сада, али наравно, то нас није спречило у обављању обавеза. И ове године текле су едукације, али са мањим бројем људи, правили смо огледе и апсолутно ништа није стало, све је ишло динамиком која је планирана, само са мањим бројем људи. Надам се да ћемо идуће године имати више простора да се промовишемо. Савјетодавне службе Министарства пољопривреде су први контакт произвођача са Министарством пољопривреде, и оне јесу до сада, а биће, вјероватно, и у будућности, још и боље, тачније, огледало Министарства пољопривреде на терену међу произвођачима.

 

Извор: емисија Аграр, АТВ