„3Д-Kрањица“ у Бањалуци

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, посјетили су данас конференцију поводом промоције пчеларства у оквиру подршке пројекта организације УДАС са Министарством пољопривреде. У тржном центру „Делта планет“ Бањалука изложен је модел 3Д Kрањске пчеле – “3Д Kрањица”
Промоција 3Д крањске пчеле има за циљ да укаже на важност улоге које пчеле имају као најважнији опрашивачи који нам осигуравају здравље екосистема, храну и сигурност хране, одрживу пољопривреду и биоразноликост, те значајно доприносе ублажавању климатских промјена и очувању околиша.
Партнерство између Амбасаде Словеније и Организације УДАС настало је кроз пројекат “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина“ којег реализује УДАС у партнерству са ИТФ Словенија и Пчеларском академијом Словеније уз подршку Министарства спољних послова Словеније и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У оквиру пројекта “Пчеларство као алат у оснаживању жртава мина“ настало је удружење пчелара са инвалидитетом „Пчелица“, који су за овај догађај припремили дегустацију производа насталих у оквиру овог пројекта.
„3Д-Kрањица“ настала је током словенског предсједавања Савјетом Европске уније, а затим је изложена у словенском павиљону на Свјетској изложби Еxпо 2020 у Дубаију гдје је привукла пажњу готово милион посјетилаца. Након Дубаија, Љубљане и Цеља, Kрањица је стигла и у Бањалуку.
Модел 3Д Kрањска пчела биће изложена у Делта планет Бањалука до 5. јула 2023. године.