До 31. маја исплата 16 милиона КМ за капиталне инвестиције

Бањалука – Додик, Минић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је да је договорено да до петка, 31. маја, буде исплаћено 16 милиона KМ, што би било 40 одсто од дијела капиталних инвестиција које се односе на набавку трактора и прикључну пољопривредну механизацију.

Минић је рекао да су на данашњим састанцима које је у Бањалуци иницирао предсједник Републике Српске Милорад Додик изнесени захтјеви пољопривредних произвођача за хитном уплатом 40 одсто средстава за капиталне инвестиције, и то за тракторе и прикључке да би могли уплатити обавезе по основу 30 одсто учешћа у мађарском програму за набавку пољопривредне механизације.

„Након састанака је закључено да ће се до петка, 31. маја, исплатити 16 милиона KМ по утврђеној и договореној динамици“, рекао је Минић новинарима у Бањалуци након што је одржан састанак Додика, представника ресорног министарства и удружења пољопривредних произвођача из Српске.

Он је прецизирао да плаћања када је ријеч о капиталним инвестицијама перманентно, иако је њихова динамика због низа разлога у једном моменту била неодговарајућа за домаће пољопривредне произвођаче.

Он је додао да ће овом исплатом бити обухваћено више од 3.000 корисника.

„Они ће тим средствима моћи да заврше и реализују пројекта са Мађарима, а Влада Српске, ресорно министарство и Агенција за аграрна плаћања наставиће динамику плаћања“, рекао је Минић.

Он је навео да је ово било једно од већих плаћања одједном, те да све показује изузетно добро партнерство са пољопривредницима, односно да постоји међусобно разумијевање.

„Идемо даље, а наши пољопривредни произвођачи моћи ће да наставе да сервисирају своје обавезе“, закључио је Минић.

Предсједник републичког Савеза удружења пољопривредних произвоћача Стојан Маринковић оцијенио је да је Додик на састанцима показао разумијевање и помогао да се пољоривредницима обезбиједи знатан новац на плану капиталних инвестиција.

Он је рекао да би наредна транша на овом плану требала да износи 14 милиона KМ и да буде исплаћена до 15. јуна.

„До краја августа требао би бити исплаћен комплетан износ када је ријеч о дуговањима за капиталне инвестиције“, рекао је Маринковић.

Предсједник удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић рекао је да су данашњи састанци донијели позитивне резултате и договоре, те да је предсједник Додик, између осталог, инсистирао да буде укључен у питања која се односе на производњу пшенице у Српској и њену рентабилност.

Предсједник удружења мљекара Српске Милорад Арсенић рекао је да су данашњи састанци донијели одређене позитивне помаке, с чиме треба наставити.

Предсједник Српске Милорад Додик рекао је раније да Српска остаје чврсто опредијељена и посвећена јачању пољопривредне производње и подршке пољопривредницима, које је позвао да се до петка, 31. маја, пријаве на јавни позив за савремену механизацију из Бјелорусије и на вријеме информишу о свим условима.

Оставите одговор