Žetva u Lijevče polju

Na području PJ Gradiška žetva pšenice, koja je zasijana na površini od oko 7.200 ha je u punom jeku. Prinosi su ispod višegodišnjeg prosjeka i kreću se oko 5 t/ha, a vlažnost zrna je od 10-12 %.

Prethodnih dana završena je i žetva ječma i uljane repice. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta, vremena sjetve i primjenjene agrotehnike prinosi ječma kreću se oko 4 t/ha, a repice do 2 t/ha.

Razlog niskih prinosa ovogodišnjeg roda pšenice, a i ostalih žitarica je nepravilan raspored i nedovoljna količina padavina u martu, aprilu i maju,  praćene naglim porastom temperatura u maju u fenofazi oplodnje i nalijevanja zrna  kada je biljkama voda bila najpotrebnija. Došlo je do naglog sazrijevanja što je rezultiralo ovako niskim prinosima. Pored klimatskih uslova prinosi su smanjeni i uslijed redukovane primjene mineralnih đubriva, gdje je na nekim površinama izvršena samo jedna prihrana azotnim đubrivima.

Proizvođači koji su pšenicu zasijali na vrijeme, izvršili adekvatnu zaštitu i prihranu, a oni koji su bili u mogućnosti i navodnjavanje  ostvarili su mnogo bolji prinos.