Посјета општинама Чајниче и Ново Горажде

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац у протеклом периоду посјетили су општине Чајниче и Ново Горажде, двије изразито неразвијене општине на регији које савјетодавно прати наша канцеларија.

У општини Чајниче одржан је радни састанак са начелником и предсједником Удружења пољопривредних произвођача, на коме је разговарано о тренутном  стању у пољопривреди, и мјерама унапређења и развоја. Општина по својим природно географским карактеристикама спада у брдско-планинско подручје, које је првенствено погодно за развој сточарства и воћарства. Највећи број узгајивача бави се овчарством. Удружење пољопривредних произвођача основано је с циљем да окупи што већи број пољопривредника са подручја општине Чајниче, те да кроз своје активности и рад унаприједи саму производњу. Предсједник Удружења је истакао да се, такође, баве услужним цијеђењем сокова и паковањем, а у склопу удружења имају и пољопривредну апотеку. Између осталог удружење организује едукације чланова удружења кроз стручне семинаре и курсеве, посјете пољопривредних сајмова и примјера добре пољопривредне праксе.

Такође, истог дана, одржан је састанак са начелницом општине Ново Горажде. Тема састанка је била стање у пољопривредној производњи и мјерама подршке руралном развоју. На подручју општине највећи број пољопривредних произвођача бави се производњом поврћа у пластеницима,  и узгојем малине. Разговарано је о значају удруживања произвођача, те могућностима оснивања задруге и аплицирању на разне пројекте.