Социо-економско оснаживање жена у општини Рудо

Удруживање жена и њихово умрежавање је веома значајно када је у питању женско предузетништво и економско оснаживање жена. Удружење тежи да унаприједи положај жена руралних подручја њиховим економским јачањем, те заговарањем већег учешћа жена у друштвеном животу заједнице. Удружења жена омогућавају чланицама да стварају, уче, путују, буду ангажоване и друже се.

Kao примjери добре праксе када је јачање женског предузетништва у питању су Удружење жена „Ева“ и Општа пољопривредна женска задруга „Креативна визија“ у општини Рудо. У протеклој седмици представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац посјетили су претходно наведене организације.

Удружење жена „Ева“ основано је 2015. године с циљем да побољша социо-економски положај жена у Рудом, кроз развој женског предузетништва. Мисија удружења је оснаживање жена кроз разне едукације, и рад на очувању и заштити културне баштине и традиције. Удружење је непрофитно, независно и окупља жене различите старосне доби, различитог профила, социо-економског статуса и образовања. Удружење тренутно броји око 50 чланова, а преко 100 жена прође кроз удружење које организује разне обуке и  радионице, иако нису све чланице. Удружење организује „Руђански јесењи сабор“ гдје произвођачи рукотворина и разних прехрамбених производа имају прилику да изложе и покажу своје производе и идеје. Сабор између осталог има циљ да скрене пажња и подигне свијест о потреби куповине домаћих производа, како би се помогли домаћи произвођачи .

Општа пољопривредна женска задруга „Креативна визија” основана је крајем 2020. године, а њено оснивање иницирало je удружење грађана Центар одговорне демократије – ЦОД Луна. Ријеч је о наставку пројекта Женске иницијативе ЦОД Луна које окупља 15 жена које на традиционалан начин производе прехрамбене производе, и тако остварују додатни приход  са свог домаћинства. Мисија задруге је оснаживање жена образовањем и креирањем подстицајног окружења за лични развој и запослење. Чланице задруге производе сокове, матични сок, слатке намазе и слатка од ароније, купине, шљиве, дуње, руже, борових иглица, маслачка, као и низ других производа. Стратегије је да се произведе с властитом радном снагом и сировином, те тако оствари конкурентност на тржишту. Задруга „Креативна визија” је подигла засад шипурка на површини од 1ha, на локацији Штрпци, општина Рудо. Засад се налази у систему органске производње. Ова активност подржана је у оквиру пројекта „Унапређење социјалних услуга кроз јачање НВО у БиХ“ који имплементира CARE International, а финансира Аустријска развојна агенција (АДА) средствима Аустријске развојне сарадње.