Шљивина штитаста ваш (Lecanium corni) је полифагна врста која највеће штете у нашим условима причињава на шљиви, мада напада и брескву, винову лозу, лијеску и неке друге биљке, мада знатно рјеђе. Ово су ситни инсекти пречника свега неколико милиметара.
Распрострањена је у свим рејонима, гдjе се гаји шљива. Осим директне штете коју изазива сисањем биљних сокова, ова ваш причињава и индиректне штете. Сматра се да учесталим нападима слаби стабло шљиве и ствара предуслове за лакшу инфекцију вирусом шарке шљиве.

Нападнута стабла су подложнија нападу поткорњака,измрзавању током зиме. Ваш лучи велике количине “медне росе”, због чега привлаче мраве на воћна стабла и по присуству мрава можемо лако утврдити присуство ове ваши. На “медној роси” развија се гљивица чађавица, која омета нормалну асимилацију и живот воћног стабла.
Има једну генерацију годишње и најчешће напада шљиву, винову лозу и брескву. Презимљава на гранама и стаблу као ларва другог стадијума. Ларве се најчешће налазе са доње стране грана и гранчица. Ларве су врло отпорне на ниске температуре. Јаја су бела и налазе се испод штитића. У прољеће ларве прелазе на млађе гране и гранчице, гдjе се хране сисањем сокова. Ларве се интензивно хране током априла и до краја маја, када се јавља имаго.

После копулације женке полажу јаја испод свог тела. Једна јединка положи и до 2.000 јаја. Послије полагања јаја женка угине и својим штитом заштићује јаја. Њихов штит остаје дуже време на воћки. Из јаја излазе ларве најчешће половином јуна, а динамика њиховог излажења испод штита је у зависности од временских услова, младе ларве се врло брзо размиле по цијелој круни. Преко лисних петељки прелазе на наличје листа гдје почињу да сишу сокове. Kада је јак напад на једном листу може бити преко 500 покретних форми шљивине штитасте ваши.

Kада се прегледом воћњака констатује присуство ове штеточине мора се вршити њено сузбијање. С обзиром да воштане секреције чине штитасте ваши недоступним за дјеловање инсектицида, најефикаснија заштита постиже се зимским третирањем минералним уљима (галмин или бијело уље), или комбинованим препаратима који садрже минерално уље (плаво уље или црвено уље). Прскање мора да буде са обилном количином течности, да се она слива са грана и гранчица.
Током мировања вегетације урадити четкање дебла и рамених грана. Испод дрвета положити платно или најлон, како би сакупили очеткани материјал и штеточине које презимљавају на кори. Сакупљени материјал уништити спаљивањем. Поред четкања, јединке се могу скидати и крпом намоченом у алкохол или раствор детерџента за суђе. У вријеме вегетације штитаста ваш се теже сузбија. Сузбијање треба отпочети када се појаве покретне форме ларви првог стадијума, отприлике почетак јуна и крај јула, затим почетак августа препаратима на бази активне материје метомил, метида- тион, хлорпирифос+циперметрин и др.

Шљивина штитаста ваш има велики број природних непријатеља, зато је важно при избору инсектицида водити рачуна о очувању природних непријатеља у циљу боље контроле бројности.
За собне биљке се може користити смјеса од 10ml  алкохола, 500 ml топле воде и 15 g течног сапуна. Прије примене провјерити на једном листу како биљка реагује, јер су биљке различито осјетљиве. Примењује се два до три пута. Препарат од бијелог лука је такође ефикасан у сузбијању ове штеточине. Довољно је бијели лук уситнити и држати неколико сати у води. Након тога се проциједи и примењује. Kористи се и препарат од љуте паприке. Узме се 100 g љуте паприке и скува у литри воде. Добијени чај се остави 24 сата, затим проциједи и примјењује. Да би препарат од љуте паприке био ефикаснији, додаје се 50 g сапуна у процјеђени препарат.