Округли сто “Развој пољопривреде и села и улога кластера” одржан је у Приједору са циљем покретања дискусије о значају рада кластера и његово представљање широј јавности како би се укључиле релевантне институције, локалне заједнице, удружења и дошло до што бољих активности везаних за одрживост и развој пољопривреде и села. Организатор је Пољопривредни кластер ”Уна-Сана” у сарадњи са Министраством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди и Јединицом за координацију пољопривредних пројеката.

Дискусија је била базирана на удруживању пољопривредних произвођача, процесу производње, прераде и пласмана пољопривредних производа. План је да Кластер у наредном периоду прерасте у локалну развојну агенцију чији ће основни циљ бити развој пољопривреде на приједорској регији. Подршка раду кластера су Министарство пољопривреде Републике Српске, Међународни фонд за развој пољопривреде/ИФАД и локалне заједнице.

„Министарство пољопривреде преко Агенције за координацију пољопривредних пројеката основало је седам кластера на подручју Републике Српске“ – рекао је Горан Бурсаћ, помоћник министра пољопривреде Републике Српске и додао да је то добар начин да се удруже мали произвођачи како би лакше дошли до тржишта.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић истакао је да је град Приједор јасно опредијељен да иде у корист пољопривредних произвођача. „Ове године је планирано скоро милион марака за пољопривредну производњу, за субвенције и завршетак  хладњаче у Омарској и да побољшамо положај пољопривредних произвођача на подручју града“ – казао је Павловић.

О значају удруживања малих призвођача у кластере и друге произвођачке организације говорио је Дамир Шевић, предсједник Управног одбора Пољопривредног кластера „Уна-Сана“. Он је нагласио да је важно радити на повјерењу произвођача када су у питању сви облици организовања.

Драган Вучковић, менаџер РЦДП пројекта у свом излагању осврнуо се на саму ситуацију у пољопривреди и организовању пољопривредних произвођача. „У протеклом периоду  постојао је проблем са пласманом производа малих произвођача, узрокован глобалном пандемијом. Као рјешење овог проблема наметнуло се креирање интернет платформе Плодови села на којој су у протеклим мјесецима промовисани мали произвођачи и њихови производи“ – рекао је Вучковић.

Контекст улоге локалних заједница у пословању задруга појаснио је Рајко Кулага, предсједник Задружног савеза Републике Српске. „Задруге дјелују на локалном нивоу, укључују локалне произвођаче, корисници су међународних пројеката, при чему не само да развијају властито пословање него и саму локалну заједницу у којој дјелују“ – рекао је Кулага. Он је указао на проблем менаџерства који се јавља као један од највећих проблема данашњег пословања задруга, нагласивши да постоји велики број задруга које не обављају своју функцију.

Данијел Егић, руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди рекао је да је циљ повезивање задруга, удружења и произвођача и њихов заједнички наступ на тржишту. „У наредном периоду активности ће бити усмјерене на организовање производње одређених производа који могу да се пласирају на тржишту” – поручио је Егић.

Синиша Слијепац, менаџер Пољопривредног кластера „Уна-Сана“  навео је да је до сада кроз активности пројекта „Развој конкурентности у руралним подручјима “ и Кластера обухваћено око 1 400 пољопривредних произвођача за шта је Министарство пољопривреде РС издвојило из средстава РЦДП пројекта за регију Приједор 713 000  КМ. Према његовим ријечима без удруживања пољопривредна производња неће моћи да опстане, а поготово да оствари значајније резултате. “Мањи пољопривредни произвођачи да би могли остварити одређену добит требају бити удружени јер тржиште захтјева квалитет, квантитет и континуитет у пољопривредној производњи” – рекао је Слијепац.

Модератор Округлог стола био је Жарко Тубин, консултант за развој Кластера „Уна-Сана“.

Након дискусије донесени су закључци Округлог стола „Развој пољопривреде и села и улога кластера“, а то су:

 • Радити на изградњи повјерења између произвођача, задруга, локалних заједница, Министарства и кластера у циљу што бољег организовања;
 • Потребно је радити на изградњи свих врста капацитета неопходних за успјешну производњу;
 • Свака локална заједница треба имати бар једну задругу, која ће уз кластер бити носилац развоја;
 • Повезивање произвођача са тржиштем је један од императива даљег дјеловања кластера;
 • Потребно је уводити иновације и нове технологије у пољопривредну производњу;
 • Веће учешће локалних заједница у подршци  малим пољопривредним произвођачима и задругама;
 • Неопходно је у наредном периоду наставити са старт-ап пакетима за пољопривреднике;
 • Успоставити сарадњу са научним институцијама Републике Српске;
 • Пружити подршку повратку младих у рурална подручја;
 • Увести чланарине за локалне заједнице, задруге, предузећа и физичка лица;
 • Континуирано радити на промоцији кластера и задруга, као организатора пољопривредне производње.

У раду Округлог стола учествовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Јединице за координацију пољопривредних пројеката, Задржног савеза РС, Пољопривредних кластера “Уна-Сана” и “Крајина”, као и челни људи пет локалних заједница: Приједора, Оштре Луке, Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице.

Током трајања Округлог стола организована је презентација производа малих пољопривредних произвођача из приједорске регије у складу са слоганом Кластера „Уна-Сана“ који гласи „Храни се здраво – Купуј домаће“.