Након бербе се настављају даљи радови у воћњаку који имају за циљ да смање инфективни потенцијал проузроковача биљних болести и смање бројност презимјелих стадијума штетних инсеката.
У опалом лишћу, опалим или мумифицираним плодовима те испод коре презимљавају разни стадијуми штетних инсеката и проузроковача болеси. Све ово представља потенцијални извор заразе за наредну вегетацију. Опале и мумифициране плодове је потребно сакупити и уклонити из воћњака, такође исто урадити са опалим гранама и гранчицама. Врши се и дезинфекција коре стабла уз помоћ смјесе од пепела и сапуна. На старијим стаблима се четком уклања кора која се почела љуштити. Овим поступком се такође уклањају маховина и лишајеви, дакле уклањају се сва потенцијална мјеста за презимљавање штетних организама.
По потреби у воћњацима се врши и санацијска резидба стабала. Овом резидбом се са стабала уклањају све суве, оштећене и заражене гране. Током новембра и децембра се врши кречење стабала. Ова мјера помаже да се ублаже посљедице температурних колебања током зимског мировања. Након бербе се препоручује примјена ђубрива и то са акцентом на веће количине калијума и фосфора.
Након опадања лишћа, од 50% до 70% може се обавити третирање стабала са бакарним препаратима (бакар-сулфат, бакарни-оксихлорид) како би утицали на смањење инфективног потенцијала и спрјечавање појаве болести у сљедећој вегетацији. Препоручује се да се третман обави по лијепом времену, без вјетра када је температура изнад 5°C.