Припрема и заштита винограда

Повољни временски услови у претходном периоду омогућили су да се у виноградима у Херцеговини раније крене са зимском резидбом винове лозе, резидба винове лозе представља први посао у припремама за следећу родну сезону, а виноградари су ове године до сада завршили обавезно зимско орање, на руку су им ишли сунчани дани и смањен проценат влажности земљишта.

Претходна година била је једна од лошијих за виноградаре у посљедњих десет година,  а у овом моменту тешко је прогнозирати какав ће род бити у 2024. години, будући да ће на то утицати  бројни фактори. Прољеће је јако битан фактор за почетак године, хоће ли бити повољно или не, ако се крајем Маја или почетком Јуна појави кишно раздобље, у вријеме цвјетања када је винова лоза најосјетљивија, може доћи до проблема и лоше оплодње, те појаве болести које могу проузроковати велике штете.

У сарадњи са компанијом „Syngenta“ у Требињу је организовано стручно предавање за херцеговачке виноградаре и агрономе у циљу упознавања с најновијим достигнућима на подручју заштите прије свега винове лозе али и осталих пољопривредних култура.

Оставите одговор