За зимски период можемо рећи да представља прави одмор за пчеларе када су у питању послови на пчелињаку. С обзиром да пчеле воле мир, објезбјеђивање мира на пчелињаку представља заједничку карактеристику свих мјесеци овог периода. Током зимског периода на пчелињаку нема много радова па је овај период битан за припрему опреме и наставака за сљедећу сезону. Храна за овај период треба да је обезбијеђена у довољној количини за период мировања и рани прољећни развој, до првих значајнијих прољећних уноса. Ту се мисли, прије свега, на залихе меда чије резерве у нашим климатским условима треба да износе око 20 килограма, које су правилно распоређене у широким медним вијенцима. Сматра се да је ова количина меда довољна за исхрану, али је њена улога такође и у омогућавању да се задржи релативно стабилна температура у зони клубета. Добра зимница сваког друштва подразумјева и бар четири рама перге. У овом периоду у пчеларским просторијама потребно је извршити поправке старих и оштећених кошница, прављење и склапање рамова, претапање воска и сл. Такође, период мировања пчела треба искористити за едукације из области пчеларства, за проучавање пчеларске литературе итд.
У зимском периоду пчелињак треба да је заштићен од јаких вјетрова и по могућности ограђен како би био спријечен приступ домаћих и дивљих (крупних) животиња у пчелињак. Ако животиње приђу пчелињаку могу да изазову потресе кошнице, који су у хладним данима врло опасни и могу да доведу до угинућа већег или мањег броја пчела али и цијелог друштва. Често због потреса кошнице може да падне и половина клубета на подњачу, па је остатак пчела у клубету угрожен и може да угине. Ово је главни разлог да у зимском периоду, када су пчелиња друштва у клубету не смије доћи до потреса кошнице. Понекад и птице могу да узнемиравају пчелиње друштво, скупљајући мртве пчеле са лета. Најопаснији је дјетлић који, када се нађе на пчелињаку, пробија кошнице и на тај начин се храни пчелама, што може да угрози и цијели пчелињак. Такође у овом периоду битан је мир на пчелињаку и потребно је материјале, који могу стварати буку, уклонити са пчелињака.
У зимским мјесецима дешава се да мртве пчеле затворе лето и тиме онемогућавају правилно провјетравање кошнице. У овом периоду потребно је повремено обићи пчелињак и уз изузетно велику пажњу да се не поремети мир у кошници, треба очистити мртве пчеле. Такође, на летима кошница може бити доста снијега, он није опасан кад је на лету, јер је он порозан и пропушта ваздух. Али кад се снијег отопи и нагло дође до захлађења, лед може да затвори лето и тиме угрози правилну вентилацију. Зато треба водити рачуна да се лед са лета благовремено скида.
У зимским данима треба повремено провјерити да ли пчелиња друштва нормално зимују. С обзиром на то да је зими непожељно отварање кошнице, преглед се врши прислањањем уха на кошницу или кориштењем стетоскопа. Добар пчелар ће своју пажњу све до прве прилике на прољеће усмјерити на осматрање и ослушкивање лета и по звуку који допире из кошнице може се утврдити да ли пчелиње друштво нормално презимљава. Kада је звук јасан и равномјеран и тих, тада друштво нормално зимује. Ако је зујање дубоко то је знак да нешто није у реду, могуће да је друштво без матице, или је у кошници сувише топло и нема довољно ваздуха. Одмах треба провјерити лето и остале уређаје за вентилацију. У случају да су глодари ушли у кошницу,а то се познаје по великим количинама уситњеног саћа на лету и по зујању пчела, онда се кошница пренесе у затворени простор и најбоље је да се друштво које је напао глодар пресели у другу исправну кошницу.
У зимском периоду пчелиња друштва мирују и за то вријеме троше веома мало хране. У овом периоду пчелама највише смета влага у кошници и недостатак свјежег ваздуха. Због тога је добра вентилација унутар кошнице веома значајна за живот и развој душтва.
Пчелари гријеше када у овом периоду заштите и утопле кошнице и спријече доток свјежег ваздуха у кошнице. У тако пригушеним кошницама пчелиње друштво не живи, већ робује и лако обољева. Потребе за додатним утопљавањем пчелињих друштава требамо радити са почетком легла, када су температурне осцилације велике. Kолико пчелињем друштву треба чист ваздух, кисеоник, најбоље показује то што се прво прољећно легло јавља до самог лета, практично у најхладнијем дијелу кошнице. Зато, пчелињем друштву треба оставити доста хране, очистити га од вароое, зазимити га у горњем наставку и обезбједити му добро провјетравање кошнице.
Дакле, може се закључити да када су узимљене заједнице јаке, са младом матицом, здраве, имају довољно квалитетне и добро распоређене хране, добру вентилацију у кошници, заштићене су од вјетрова и глодара, тада се може мирно чекати наредно прољеће, јер ће таква друштва безбједно зимовати.