Обука за узгајиваче свиња

У просторијама Дома културе у Обудовцу, јуче је одржана једнодневна обука за узгајиваче свиња регије Добој. Обуку је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Добој у сарадњи са Општинском управом Шамац и Удружењем пољопривредних произвођача „Посавина“.

Уводно излагање о актуленом стању у свињараству на регији Добој презентовала је Радмила Цвијић, руководиоц подручне јединице Добој. Присутнима се обратио и  директор ВСЦ-а Стојан Маринковић и  предочио мјере на којима ће се радити у наредном периоду.  У наставку обуке нагласак је стављен на  исхрани и репродукцији свиња, о чему су говорили представници компанија Геби и Патент Ко. На крају обуке, стручни срадници Радмила Нешковић и Ђорђе Глишић присутнима су указали на значај правилне и правовремене прихране и заштите стрних жита.

Заинтересованост пољопривредних произвођача била је велика, о чему говори број присутних узгајивача свиња.

Из дискусије која је услиједила након презентације може се закључити да у сектору свињарства постоје одређени проблеми на којима у наредном периоду треба више радити. Посебно пажњу треба усмијерити на селекцију и репродукцију  у циљу повећања економичности и профитабилности фарме