Njega mladog luka u plasteniku

Sadnja luka u plasteniku se obavlja najčešće iz lukovice ili arpadžika, a nešto rjeđe direktnom sjetvom iz sjemena, iako u zadnje vrijeme postoji sve više hibrida koji su namijenjeni za proizvodnju mladog luka kako u plastenika tako i na otvorenom.

Prije same sadnje luka potrebno je izvršiti čišćenje plastenika, zatim đubrenje mineralnim i/ili stajskim đubrivima pa osnovnu i dodatnu obradu. Dodatna obrada se vrši dok se ne postigne mrvičasto – graškasta struktura zemljišta veličine frakcija od 0,5 do 5 milimetara.  Dobro urađena dodatna (završna) obrada je jako bitna iz razloga lakše sadnje luka, a i najboljeg prijanjanja herbicida na zemljišnu površinu.

Zaštita herbicidom se vrši prije sadnje ili poslije sadnje, a prije nicanja luka herbicidom na bazi aktivne materije: pendimetalin ili s-metolahlor. Isto tako, zaštita se može vršiti i poslije nicanja luka do faze šestog lista herbicidom čija je aktivna materija: oksifluorfen, klopiralid, kletodim, fluroksipir – meptil. Doze primjene se određuju na osnovu faze razvoje biljke, a najčešće se primjeljuju u dva puta sa međusobnim vremenskim razmakom iz razloga da ne bi izazvalo oštećenje na listovima luka, jer za prodaju mladog luka najbitnije je zdrava i neoštećena lisna masa.

Primjenom fungicida sa aktivnom materijom: ciprodinil, fludioksanil, difenokonazol, propamokarb hidrohlorid vrši se zaštita protiv sive i bijele truleži luka, koja se na mladom luku prvo manifestuje kroz oštećenja na listovima (najčešće bijele tačke po listovima), a zatim i na glavicama pa dolazi do njihovog truljenja i propadanja.

Primjenom insekticida sa aktivnom materijom: acetamiprid, deltametrin vrši se zaštita protiv lukove muve. Prvi sumptomi se pojavljuju na listovima koji počinju da žute i propadaju, zatim larve uništavaju  lukovicu. Štete od ovoga insekta mogu biti veoma velike ako se infekcija i početak razvoja bolesti ne primjete na vrijeme.

Primjenom fungicida na bazi bakra vrši se preventivna zaštita od plamenjače na mladom luku.

Kao što je već rečeno za proizvodnju mladog luka najvažnije je očuvati listove zdravim, jer oni nose najveću težinu i cjelokupan prinos zavisi od njih. Prihranu mladog luka obavljati azotnim đubrivima (KAN ili AN) u odnosu 50:50 za nitratni i amonijačni oblik azota, uz azot potrebno je dodati i kalcijum koji biljci daje sjaj i čvrstinu lista koja je jako bitna prilikom prodaje mladog luka.

Pošto se proizvodnja mladog luka u plasteniku odavlja u jesenjom i zimskom periodu, koje je vrijeme magle, promjena temperatura, padavina, smjene sunčanih i oblačnih perioda, itd.. dosta prije dolazi do infekcija na biljkama koje teško možemo primjetiti u početnim fazama, tako da često znamo zakasniti da tretiranjem. Najbolji vid zaštita je preventivna zaštita, tj. napraviti plan zaštite za određenu biljnu kulturu i po planu vršiti tretiranja. Isto tako, provjetravanje plastenika je obavezno tokom cijelog vremena proizvodnje nezavisno od dnevnih temperatura, jer u plasteniku temperatura puno brže raste nego na otvorenom. Tako da se brzo stvore idealni uslovi za razvoj infekcije, povišena temperatura i povišena relativno vlažnost vazduha, čije posledice možemo primjetiti tek nakon nekog vremena, najčešće nakon 10-ak dana.

Za ublažavanje stresnih situacija za biljku potrebno je vršiti tretiranje biostimulatorima, aminokiselinama, kalcijumom, magnezijumom. Tretiranje se obično vrši u kontinuitetu tako da bi biljka na taj način stvorila određenu otpornost na stresne situacije.