Њега младог лука у пластенику

Садња лука у пластенику се обавља најчешће из луковице или арпаџика, а нешто рјеђе директном сјетвом из сјемена, иако у задње вријеме постоји све више хибрида који су намијењени за производњу младог лука како у пластеника тако и на отвореном.

Прије саме садње лука потребно је извршити чишћење пластеника, затим ђубрење минералним и/или стајским ђубривима па основну и додатну обраду. Додатна обрада се врши док се не постигне мрвичасто – грашкаста структура земљишта величине фракција од 0,5 до 5 милиметара.  Добро урађена додатна (завршна) обрада је јако битна из разлога лакше садње лука, а и најбољег пријањања хербицида на земљишну површину.

Заштита хербицидом се врши прије садње или послије садње, а прије ницања лука хербицидом на бази активне материје: пендиметалин или с-метолахлор. Исто тако, заштита се може вршити и послије ницања лука до фазе шестог листа хербицидом чија је активна материја: оксифлуорфен, клопиралид, клетодим, флуроксипир – мептил. Дозе примјене се одређују на основу фазе развоје биљке, а најчешће се примјељују у два пута са међусобним временским размаком из разлога да не би изазвало оштећење на листовима лука, јер за продају младог лука најбитније је здрава и неоштећена лисна маса.

Примјеном фунгицида са активном материјом: ципродинил, флудиоксанил, дифеноконазол, пропамокарб хидрохлорид врши се заштита против сиве и бијеле трулежи лука, која се на младом луку прво манифестује кроз оштећења на листовима (најчешће бијеле тачке по листовима), а затим и на главицама па долази до њиховог труљења и пропадања.

Примјеном инсектицида са активном материјом: ацетамиприд, делтаметрин врши се заштита против лукове муве. Први сумптоми се појављују на листовима који почињу да жуте и пропадају, затим ларве уништавају  луковицу. Штете од овога инсекта могу бити веома велике ако се инфекција и почетак развоја болести не примјете на вријеме.

Примјеном фунгицида на бази бакра врши се превентивна заштита од пламењаче на младом луку.

Као што је већ речено за производњу младог лука најважније је очувати листове здравим, јер они носе највећу тежину и цјелокупан принос зависи од њих. Прихрану младог лука обављати азотним ђубривима (КАН или АН) у односу 50:50 за нитратни и амонијачни облик азота, уз азот потребно је додати и калцијум који биљци даје сјај и чврстину листа која је јако битна приликом продаје младог лука.

Пошто се производња младог лука у пластенику одавља у јесењом и зимском периоду, које је вријеме магле, промјена температура, падавина, смјене сунчаних и облачних периода, итд.. доста прије долази до инфекција на биљкама које тешко можемо примјетити у почетним фазама, тако да често знамо закаснити да третирањем. Најбољи вид заштита је превентивна заштита, тј. направити план заштите за одређену биљну културу и по плану вршити третирања. Исто тако, провјетравање пластеника је обавезно током цијелог времена производње независно од дневних температура, јер у пластенику температура пуно брже расте него на отвореном. Тако да се брзо створе идеални услови за развој инфекције, повишена температура и повишена релативно влажност ваздуха, чије последице можемо примјетити тек након неког времена, најчешће након 10-ак дана.

За ублажавање стресних ситуација за биљку потребно је вршити третирање биостимулаторима, аминокиселинама, калцијумом, магнезијумом. Третирање се обично врши у континуитету тако да би биљка на тај начин створила одређену отпорност на стресне ситуације.