Na Сарајевско-романијској и Горњодринској регији откупљено 6,3 милиона литара млијека

На Сарајевско-романијској и Горњодринској регији у прошлој години откупљено је 6.343.357 литара сировог млијека, што је за 156.745 литара мање него у 2021. години, рекли су Срни у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Источно Сарајево.

Виши стручни сарадник за сточарство у овој јединици Свјетлана Мичић навела је да су са овог подручја мљекаре „Пађени“ и „Милкос“ у 2020. откупиле укупно 6.364.905 литара, а у 2021. години 6.500.102.

Она је истакла да су и претходне године највеће количине млијека испоручене са подручја општина Соколац и Хан Пијесак.

Мичићева је навела да је билећка мљекара „Пађени“ тржишне вишкове млијека лани преузимала од 267 коопераната са подручја општина Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Пале и Рудо, а сарајевски „Милкос“ од 82 кооперанта са Пала, Источног Старог Града, Сокоца, Хан Пијеска и из Рогатице.

„Kроз Правилник о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у области сточарства у 2022. години завршена су 123 записника, од којих је у овчарству урађено 36, у козарству три, у говедарству 83, /за квалитено приплодне јунице 34 и систем крава теле 49/ и у свињарству један записник“, навела је Мичићева.

Према њеним ријечима, у наредном периоду потенцијали у домену сточарстава ствараће изазов за веће инвестиције у пољопривредну производњу, које би у контексту опште социјално-економске и друштвене ситуације имали мултипликативне ефекте на укупно побољшање привредне структуре, повећање запослености и стандарда руралног становништва, те рурални развој у цјелини.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде,шумарства и водопривреде Републике Српске, Подручна јединица Источно Сарајево, Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске дјелује на 12 општина Сарајевско-романијске и горњодринске регије.

ИЗВОР:Срна