У Кладарима одржани „Дани поља стрних жита“

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је манифестација „Дани поља стрних жита“ прилика да се произвођачи на огледним пољима информишу о примјени агротехничких мјера у пољопривреди, али и сортама које су најотпорније за ово поднебље.
Минић, који је данас присуствовао овој манифестацији у Кладарима код Српца, изразио је задовољство што се повећавају површине на којима се ове мјере примјењују.

„`Дани поља стрних жита` су прилика да се пољопривредни произвођачи на лицу мјеста упознају са сортама и културама које су најодрживије на овом поднебљу, као и да видимо докле су дошла научна и техничка достигнућа када је ријеч о мјерама у пољопривреди“, рекао је Минић.

У Кладарима је данас на имању домаћина Ђуре Цвијића приказан оглед са 37 сорти пшенице, пет сорти тритикалеа и 14 јечма.

Цвијић је рекао да се бави пољопривредном производњом око 40 година, те да је прије двадесетак година почео да примјењује агротехничке мјере и огледне сорте пшенице и других врста жита.

„Тешко је данас и замислити пољопривредну производњу без примјене агротехничких мјера које подразумијевају употребу ђубрива, заштиту листа, класа, те уништавање траве“, навео је Цвијић.

Виши стручни сарадник за огледе у Ресору  за пружање стручних услуга у пољопривреди Александар Мајкић рекао је да су „Дани поља стрних жита“ традиционална манифестација, те да је примјетно да сваке године постоји све веће интересоавње сјеменских кућа, али и произвођача.

„Ове године у огледима имамо око 60 сорти стрних жита и 15 сјеменских кућа, а суштина је да сјеменске куће из цијеле палете генетског материјала изаберу оно што је најбоље за ово подручје како би принос био што бољи и да то пласирају на наше тржиште“, рекао је Мајкић.

 

Извор:Срна