Бурсаћ: Има довољно репроматеријала за прољећну сјетву

На тржишту има довољно репроматеријала и припреме за прољећну сјетву одвијају се планираном динамиком, па неће бити изразитих одступања у односу на раније године, изјавио је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ.

Бурсаћ је истакао да је кромпир засијан већ на више од 60 одсто планираних површина, али да ће највише бити засијано кукуруза који је ранијих година сијан на више од 100.000 хектара.

„Радује нас да ће сјетва ове године бити јефтинија по јединици сјетвене површине и то ће дати мотив пољопривредницима да сјетва буде у процентима у којима је била раније“, рекао је Бурсаћ.

Он очекује и већу сјетву уљарица, за које је ресорно министарство повећало подстицај са 300 на 400 KМ по хектару засијаних површина.

„Радили смо на томе да повећамо производњу уљарица, али се то не може десити у првој години. Разговарајући са продавцима сјеменске робе сазнали смо да има заинтересованих“, навео је Бурсаћ и додао да би ове седмице Влада Републике Српске требало да усвоји план о прољећној сјетви.

Kада је ријеч о мразу који је најављен, Бурсаћ је рекао да ће се тек у наредним ноћима видјети која ће све подручја бити захваћена и како ће се то одразити на засаде воћа.

„Оно што је добро јесте да нису најављени велики минуси испод минус три степена Целзијусових, али је још рано говорити, тек је прошла прва ноћ са мразом“, рекао је Бурсаћ.