Ближи се жетва соје, на шта обратити пажњу да се смање губици

Соја је једна од најзначајнијих уљарица, која поред тога што обогаћује земљиште азотом, главна је компонента у припреми сточне хране, а има значај и у људској исхрани, те у индустрији. Зрно соје садржи 35-50% протеина и 18-24% уља и око 30% угљених хидрата. С обзиром на велики значај ове уљарице потребно је посебну пажњу посветити њеном узгоју и жетви.
У нашим агроеколошким условима жетва соје започиње крајем септембра, зависно од рока сјетве, избора сорте и временских услова.
Жетву треба започети када биљка соје остане у потпуности без листа, тада су махуне тамно мрке боје. Међутим, уколико је усјев био изложен стресним условима (суша, високе температуре и обилне падавине у периоду прије жетве) одређен број листова остаје зелен и не опадне, а зрна унутар махуне су зрела. У таквим условима неколико дана прије жетве (4-14 дана) потребно је обавити дефолијацију (десикацију) регистрованим хемијским препаратима за ту намјену, која има за циљ да убраза сушење и опадање лишћа соје. Десикацију је најбоље обавити у фази технолошке зрелости када већина листова пожути и почне да опада, а влага у зрну се креће од 30-40 %. Након жетве сламу соје на којој је вршена десикација потребно је тарупирати и заорати или користити као биомасу за гријање.
Жетва се обавља када влага у зрну буде између 13 и 14%. Пријевремена и закашњела жетва значајно умањује приносе. При закашњелој жетви и влажности мањој од 10% повећавају се губици, јер долази до љуштења, пуцања махуне и испадања зрна. Неправилно подешени житни комбајни такође значајно умањују приносе.
За успјешну жетву соје са што мањим губицима треба поштовати следеће мјере:
• Избор сорте
• Одредити право вријеме жетве и влажност зрна;
• Ускладити број обртаја витла са брзином кретања комбајна
• Смањити број обртаја бубња на 500-700 обртаја/мин
• Коса комбајна треба да је исправна и оштра;
• Комбајн се не смије кретати великом брзином;
• Зазори између бубња и подбубња морају бити подешени у односу на влажност зрна (ујутро мањи зазор, у подне се повећава, а предвече се опет смањује.)
• Отвор и сито морају бити подешени према величини зрна, а лимови
вентилатора максимално отворени;
• Кошење треба да се обави што ниже, јер доње махуне садрже најквалитетније, најкрупније и најбоље наливена зрна.
• На парецалама на којима је усјев соје сувљи комбајн се треба спорије кретати, а жетву је набоље обавити рано ујутро или у вечерњим часовима када је већа и релативна влажност ваздуха.