„Romanijski skorup –kajmak “ dobitnik Velike zlatne medalje i dvije Zlatne medalje

Članice Udruženja „Romanijski skorup – kajmak“  posjetile su  90. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji je okupio sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike privrednih grana koje se naslanjaju na poljoprivredu, koji je ujedno obilježio i 100 godina postojanja.

Za razvoj domaće poljoprivredne i prehrambene industrije potrebni su poslovni kontakti i izlaganje vlastitih proizvoda i mogućnosti, te su stoga danas poljoprivredni sajmovi i izložbe postali jedan od najvažnijih oblika promocije i prodaje poljoprivrednih proizvoda. Poljoprivredni sajmovi imaju za cilj poboljšati regionalnu konkurentnost i održivi razvoj.

Posljednjih godina, kao oblik izlaganja proizvoda, sajmovi su postali sve uticajniji u marketingu, posebno na stručnim izložbama na kojima se okupljaju različiti proizvođači i upoređuju svoje proizvode.

Na najvećoj i najznačajnijoj smotri agrara u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, udruženje proizvođača “Romanijski skorup –kajmak” je dobitnik Velike zlatne  medalje za Svježi polutvrdi sir, dok su dvije Zlatne medalje osvojene za Mladi dimljeni kajmak i Dimljeni suvi sir “Zarica”.

Ovakvi sajmovi su prilika za afirmaciju naših autohtonih proizvoda i samih udruženja.

Od 2014. Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, PJ Istočno Sarajevo, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je preuzelo svu odgovornost da svojim kapacitetima (ljudskim, tehničkim, iskustvom i znanjem), pomogne Udruženju u ostvarenju cilja zaštite. Postupak zaštite geografske oznake, odnosno imena porijekla je završen u februaru 2017. godine i Institut za intelektulano vlasništvo Bosne i Hercegovine je izdao Rješenje br. IP16001 od 07. 02. 2017. godine.