Kако спријечити топлотни стрес код кока носиља?

Температура као фактор спољашње средине има изузетно велики утицај на производне перформансе свих животињских врста и категорија, а поготово код живине. Зашто поготово код живине? Живина нема знојне жлијезде, већ температуру одаје различитим механизмима, како физичким (дахтање, подизање перја и крила, заузимање посебног положаја тијела), тако и метаболичким (активност жлијезда, промјена у конзумацији хране).
У љетним мјесецима са повишеним дневним температурама први знак опадања производње је смањен број дневно ношених јаја лошег квалитета са доста тањом љуском. Жива у термометру у љетним мјесецима на нашим просторима често иде и преко 35 ° C, што може изазвати топлотни стрес код кока носиља у зависности какви су услови држања. Тада треба предузети све мјере како би топлоту унутар кокошињца вратио у прихватљиве границе, између 18 и 24 °C.
Kокошињац треба да буде конципиран и уређен на такав начин да фармер има прилику да промјеном одређених параметара утиче на унутрашњу температуру. То значи да посједује добар систем вентилације, прозрачност, материјале који одбијају сунчеву свјетлост и слично, какве имају модерни објекти.
Међутим немају сви кокошињци посебне вентилационе системе, стога се предузимају импровизоване мјере заштите попут провјетравања, стварања промаје, заштите и прекривање крова објекта (често направљеног од лима), осигуравање хладне и питке воде кокама носиљама и слично. Ако се ради о узгоју са испустом, надстрешнице са хладном водом морају бити обезбјеђене, а пожељно је и на таквим мјестима садити висока стабла и грмасто биље, како би живина сама пронашла заштиту од директног сунчевог зрачења.
Први симптоми топлотног стреса код кока јављају се када су вриједности око 26-32 °C, тада се смањује и до 50 одсто конзумација хране, преко 32 °C до 35 °C могућа је појава топлотног удара. Живина шири крила и дахће на температури преко 35 °C што доводи до клонулости и малаксалости, јер сву енергију троше на расхлађивање. Kада је она већа од 38 °C у одређеном континуираном раздобљу погубна је и доводи чак и до помора цјелокупног јата.
Поред предузетих мјера против прегријавања кокошињца истовремено за квалитет јајета препорука је да се прекомбинује оброк. Додају се суплементи у облику витаминско минералних додатака гdjе им се првенствено даје витамин C и то кроз систем напајања јер се постижу учинковитији резултати. Пожељно је око три до четри сата прије тоталног мрака, крајем дана давати као суплемент у оброк и калцијум за јачање љуске јајета.