Едукација произвођача кромпира у општини Рогатица

Пољопривредна задруга „Агроплан“ у оквиру ЕU4Аgri пројекта „Подршка увођењу стандарда и сертификације у пољопривредно-прехрамбеној производњи” организовала је предавања за произвођаче кромпира, која су одржана протекли викенд  у скупштинској сали општине Рогатица. Предавање на тему „Технологија производње кромпира и креирање бренда рогатичког кромпира“ одржао др Живко Бугарчић, који је присутним произвођачима говорио о главним карактеристикама технолошког процеса производње претходно наведене пољопривредне културе на брдско-планинском подручју, какво је и само рогатичко. Посебан фокус током предавања био је на правилној заштити кромпири од најзначајнијих биљних болести и штеточина. Такође, произвођачи су имали прилику да се упознају са важности правилне употребе механизације, и стварања оптималних услова током складиштење кромпира. С обзиром да су  предавања била интерактивног типа, пољопривредни произвођачи су имали прилику да добију одговоре и рјешења за проблеме са којима се сусрећу током производње.

Предавач је говорио и о значају брендирања рогатичког кромпира, од чега ће велике користи имати и произвођачи и локална заједница у цјелини.

Сврха одржавања оваквих предавања  је да произвођачи кромпира  стекну нова знања и вјештине, упознају се са актуелним темама из области производње кромпира, а све у циљу повећања приноса квалитативно и квантитативно.

Предавања су организована у сарадњи са канцеларијом Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Источно Сарајево, Пољопривредним кластером „СРП“ и општином Рогатица.