Кампања вађења кромпира у Рогатици – технолошки приступи и изазови

Производња меркантилног и сјеменског кромпира у Рогатици,  позната је од давнина, а овај регион се истиче по врхунском квалитету рода. Према подацима из Од‌јељења за управљање локалним развојем, привреду и друштвене д‌јелатности Општинске управе Рогатица, ове године засијано је 345 ха под кромпиром, од чега је на 62.8 ха производња сјеменског кромпира.

Узимајући у обзир потешкоће које су се јављале у току производног циклуса, род кромпира ове године је изузетно добар. С обзиром на сушу која је погодила регион, приноси су задовољавајући, а квалитет кромпира је неоспоран. На појединим парцелама забиљежени су приноси до 35 тона по хектару, што свједочи о доброј агротехници и избору сортимента који се користи. Просјечни приноси се крећу од 18-25 т/ха.

Адаптација на тренутне климатске и еколошке изазове кључна је за очување и унапрјеђење производње кромпира. Екстремне температуре и учестале суше постали су уобичајени проблеми, посебно у регионима гдје се пољопривреда ослања на природне падавине. Ови услови не само да утичу на принос, већ и на квалитет усјева, чинећи их све рањвијим на болести и штеточине. У послједњим годинама, у Рогатици су примјетни значајни климатски помаци, укључујући дуже сушне периоде, што је довело до смањења доступности воде за наводњавање. Ова ситуација наглашава потребу за успостављањем система за наводњавање, који би омогућио пољопривредницима да одржавају оптималне услове за раст и развој биљака, чак и у сушним мјесецима.

Такође, ова година је била изазовна и по питању појаве штеточина, жичњака, који је изазвао озбиљне проблеме на многим парцелама. Уз то, велики губици су настали због активности глодара, који су оштетили значајне дијелове урода.

Развој стратегија које укључују интегрисану заштиту биљака и побољшање технологије вађења може значајно допринијети повећању ефикасности и одрживости производње у наредним годинама.

Упркос непредвидивим временским условима, укључујући честе падавине, кампања вађења кромпира у Рогатици тече континуирано, уз мање изазове.

Значајни проблеми се јављају приликом уласка механизације на парцеле, комбајна,  што је резултирало коришћењем старијих типова вадилица. Ове машине, иако ефикасне у одређеним условима, захтјевају додатну радну снагу, што компликује ситуацију, с обзиром на тренутне потешкоће у проналажењу радника.

Важно је нагласити да иако су предстојећи изазови очигледни, резултати тренутне кампање вађења кромпира у Рогатици пружају основе за оптимизам и даљи развој овог сектора пољопривреде. Важно је да произвођачи остану информисани о најбољим праксама и прилагоде своје методе раду у динамчном окружењу.

 

 

Оставите одговор