Годишњи циклус растења и развића винове лозе

Фенофаза сузења винове лозе

Животни циклус сваке биљке (чокота) назива се онтогенеза и представља период од садње до момента одумирања биљке (чокота) и траје 30 до 50 година. Годишњи циклус развоја винове лозе одвија се кроз два периода а то су период вегетације (7 мјесеци) и период зимског одмора (5 мјесеци). У периоду вегетације винова лоза има листове, развија ластаре, цвасти, гроздове, образује окца и пупољке и доноси род.  Период зимског одмора је вријеме када су сви животни процеси сведени на минимум.

Период вегетације одвија се кроз шест фенофаза развоја:

  1. Кретање сокова (сузење лозе)
  2. Кретање окаца, раст ластара и цвасти
  3. Цвјетање и оплођавање
  4. Развој зелених бобица
  5. Сазријевање грожђа
  6. Сазријевање ластара и опадање лишћа

Кретање сокова (сузење или плач лозе) манифестује се тако што лоза из орезаних ластара испушта сокове у виду капи (суза). Сок који се издваја из чокота је бистар, слабо киселе реакције и садржи око 2% сувих материја (органиских и минералних).

Почетак фенофазе почиње најчешће крајем фебруара и почетком марта односно када се земљиште око коријена загрије на око 7-8°C. У јужнијим виногорјима ова фенофаза почиње раније него у сјеверним, а завршава се када новоразвијени ластари и листови преузимају сокове из коријена. Кретање сокова се наставља све до краја периода вегетације и интензивније је при прољећној него при јесењој и зимској резидби. Ова фенофаза траје 10 до 16 дана у зависности од климатских услова средине, физичких особина земљишта, сорте и лозне подлоге.

У овој фенофази развоја чокота од радова у винограду можемо издвојити резидбу на зрело (завршетак), поправку наслона у винограду, везивање стабла и лукова после обављене резидбе, ђубрење азотним ђубривима и прољећну дубоку обраду земљишта. Од допунских мјера у овом периоду треба обавити контролу плодности земљишта, попуну празних мјеста у винограду и прекалемљивање чокота.