Промовисан аутоматизовани пластеник

На имању пољопривредног произвођача Драшка Башића у Слатини код Лакташа данас је промовисан пројекат „Технолошке иновације и примијењено истраживање у расадничкој производњи воћа“, у оквиру којег је инсталиран савремени пластеник са аутоматским управљањем.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Горан Бурсаћ истакао је да је ријеч о савременом пластенику и да овај вид технолошке иновације омогућава прецизан рад који се огледа у контроли и праћењу амбијенталних услова у производњи, што ће допринијети смањењу употребе радне снаге, превенцији болести и побољшању обима и квалитета финалног производа.

„Овакви објекти дају извјесност у производњи, смањују и број третмана и бољу искористивост прихране и праћење свих параметара у производњи. Они који уђу у овакве инвестиције сигурно ће имати сигурнију и рентабилнију производњу посебно у времену климатских промјена“, рекао је Бурсаћ.

Он је додао да је пластеник инсталиран за потребе пољопривредне задруге „Плодови Слатине“, те да је финансијска средства у износу од 50.000 KМ обезбиједило ресорно министарство, а 40.000 KМ задруга.

Директор задруге и пољопривредник Драшко Башић рекао је да су добили пластеник за производњу садног материјала, најсавременији у овом дијелу БиХ.

„Пластеник је потпуно аутоматизован са отварањем, затварањем, гријањем и са додатном расвјетом уколико је облачан дан да биљке могу да расту“, истакао је Башић.

Он је навео да у задрузи има 16 произвођача, али и да имају више од 100 коопераната.

„Радимо садни материјал за продају и за властите потребе. Брендирали смо слатински парадајз, али радимо и паприку, салату, краставац и остале културе“, додао је Башић.

Пројекат спроводи пољопривредни кластер „Градишка-Лакташи-Србац ГЛС“ у сарадњи са задругом „Плодови Слатине“, Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањалуци, Ресором за пружање стручних услуга у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Извор:Срна