Значај пољопривредних сајмова и изложби

За развој домаће пољопривредне и прехрамбене индустрије потребни су пословни контакти и излагање властитих производа и могућности, те су стога данас пољопривредни сајмови и изложбе постали један од најважнијих облика промоције и продаје пољопривредних производа. Пољопривредни сајмови имају за циљ побољшати регионалну конкурентност и одрживи развој.

Посљедњих година, као облик излагања производа, сајмови су постали све утицајнији у маркетингу, посебно на стручним изложбама на којима се окупљају различити произвођачи и упоређују своје производе. Сајам односно изложба је, како назив говори, мјесто продаје и промоције производа, окупља пословне људе, трговаце и дистрибутере.

Стога, о којој год изложби говорили, изложба није само комерцијални, већ и друштвени догађај. Kупци или произвођачи сагласни су да нема бољег начина за подстицање продаје од дегустације одређених пољопривредних производа на лицу мјеста. Поред тога, на сајму, купци имају прилику разговарати са произвођачем како би разумјели која је његова метода рада те која средства користи у производњи. Штавише, произвођачи путем овог директног контакта могу добити много информација о својим купцима: свиђају ли им се њихови производи, шта би могли поправити итд. Овим директним контактом постиже се међусобно повјерење између потрошача и произвођача. Осим тога, неке су изложбе конкурентне, а освојене награде пружају и промотивне услуге произвођачима. Поред тога, на сајму потрошачи и произвођачи током организованих семинара могу научити о новим достигнућима у пољопривредној производњи, класификацији, заштити и утицајима одређене хране на здравље.