Зимска резидба воћа и прскање препаратима на бази бакра су у овом тренутку приоритетни радови у воћњацима.

-У воћњацима у зимском периоду  обављају се припреме за наредну вегетацију. У овом периоду врши се зимска резидба воћака која има за циљ да регулише будућу родност и квалитет плодова. Зимском резидбом уклањају се оштећене, поломљене и заражене гране и самим тим се биљци, омогућава боља прозрачност и већа доступност свјетлости – рекао је Ђорђе Глишић, савјетодавац из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Бијељина.

Зимска резидба прво почиње на јабучастим воћним врстама јер оне могу да поднесу нешто ниже температуре, чак до минус пет степени Целзијусових, а затим се прелази на коштичаве воћне врсте, које су нешто осјетљивије на ниже температуре.

Како би се након резидбе воћа спречио напад болести и других патогена, неопходно је заштитити воћне засаде одговарајућим препаратима. Третмане је потребно изводити када дневне температуре достигну пет степени Целзијусових и када нема јачег вјетра.

-То је због тога што се приликом резидбе стварају ране на воћкама, које су подложне нападу патогена и штеточина. Због тога зимско прскање представља најважнију превентивну мјеру у заштити биља. Обавља се препаратима на бази бакра – истакао је Глишић.

 

Више погледајте ОВДЈЕ

Извор: ТВ Арена