Зеолит је комерцијални назив за групу зеолитских минерала који су настали у морској средини.

У последњих неколико година ови минерали се све више користе у пољопривреди. Прво се користио за сузбијање афлатоксина гдје се показао као успјешно средство, а потом за побољшање структуре земљишта због своје велике порозности и особине да упија и отпуштва воду. Уз то је термички изолатор и минерал који се не распада.

У свијету се већ одавно користи за заштиту вода и животне средине.

Компаније које се баве производњом средстава на бази зеолита, промовишу га као чистача природе јер садржи молекуле које дјелују чим дођу у контакт са пестицидима и тешким металима и у тој ситуацији отпуштају калцијум и магнезијум, а истовремено усвајају штетне организме. Зато су научници зеолитске минерале прогласили, поред „чистача природе“, за „минерале будућности“и „заштитнике човјека“.

Зеолитни минерали су нашли примјену и у воћарству и виноградарству. Доказано је да при подизању воћњака и винограда, коришћењем зеолитних средстава, обезбјеђује се већи проценат примања биљака, а касније се смањује могућност напада штетних организама и већа отпорност биљака.

Савремени трендови у воћарству и виноградарству иду ка смањењу примјене хемијских средстава за заштиту биља и у том правцу треба размишљати о употреби зеолита као средства за заштиту биља, посебно због његове особине да дјелује као еколошки потпуно безбједно, природно, средство.

У многим земљама су минерали зеолита већ нашли широку примјену у заштити биља, док је код нас његова примјена, као средства за заштиту биља тек у зачетку, без обзира што су досадашњи резултати у фолијарној заштити воћака и винове лозе изванредни.

С обзиром на поменуте резултате и предности ових природних средстава, нашим произвођачима можемо препоручити коришћење средстава на бази зеолита, јер, поред еколошке заштите, ова средства су и економски исплативија од хемијских.

Зеолит се може користити у фази мировања биљака и у фази вегетације. Препоручује се за сузбијање инфекција изазваних гљивичним и бактеријским штетним организмима (пламењаче, пепелница, монилија, рак коре корјеновог врата, црне и сиве пјегавости…), као и за сузбијање инсеката (биљне ваши, крушкина бува, сурлаш, осице…) јер утиче на дехдратацију јаја па онемогућава развој одраслих инсеката и гриња и у зимском и у вегетативном периоду.

Такође се успјешно користи код сузбијања пужева и глодара па се може рећи да је зеолит истовремено природни фунгицид, инсектицид, акарицид, лимацид и родентицид.

Поред наведеног, зеолит има добра топлотна својства па штити биљку од хладноће зими, а љети од ожеготина и у том смислу се користи за премазивање стабала.

Зимско третирање воћака би требало користити у два наврата:

  • Након опадања лишћа и
  • Крајем фебруара до почетка марта.

Овим третирањем се позитивно утиче на припрему биљака за вегетацију у зимском мировању и за успоравање вегетације и штетних организама.

У току вегетације такође  утиче на спречавање развоја штетних организама што омогућава здравији развој лисне масе биљака, а с обзиром да упија UV-зраке, спречава и разарање листова. У овом случају се користи фолијарна заштита или премазивање стабла против пужева и глодара, а третирање је најбоље извршити послије кише или ујутро кад је највећа влажност ваздуха.

Пошто зеолит садржи макроелементе као што су Mg, Ca, Mn, Mo, он истовремено и храни биљку па утиче на њено јачање и љепши изглед, боју и окус плодова. Побољшава и цвјетање због чега је нашао велику примјену и у цвјећарству.

Зеолит повољно утиче и на микроклиму складишних простора (снижава влазност ваздуха и ублажава температурна колебања) што омогућава лакше чување воћа, поврћа и других прехрамбених производа. Сем тога са плодова уклања штетне хемикалије (пестициде и др средства), апсорбује и неутралише ферменте који заједно са бактеријама убрзавају процес трулења.

Ова средства немају каренцу јер повољно утичу и на чишћење људског организма јер су потпуно природни и зато их сматрамо „минералима будућности“.

Код примјене дозе ових средстава, као и код хемијских средстава, треба се придржавати упутства произвођача.

На основу свих наведених предности зеолита као средства за заштиту биља, препоручујемо нашим воћарима и виноградарима да исти уведу у мјере заштите и да их за почетак користе бар комбиновано са хемијским средствима док се не увјере у дјелотворност овог потпуно природног препарата и „чистача природе“.

 

Више погледајте ОВДЈЕ