Завршетак зимске школе за произвођаче поврћа у општини Источни Стари Град

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац,  у сарадњи са Фондацијом за привреду и рурални развој општине Источни Стари Град, данас су одржали практичну обуку у оквиру зимске школе за произвођаче плодовитог поврћа у пластеницима. Присутни произвођачи су имали прилику да се упознају са поступком узимања узорака земљишта, и зашто је важна хемијска анализа. У протеклом периоду произвођачи су присуствовали стручним предавањима на којима су сазнали који су параметри важни при избору мјеста за постављање пластеника, који је најповољнији положај пластеника, припрема пластеника за садњу, те које су главне карактеристике технолошког процеса производње паприке, парадајза и краставца.

Сврха одржавања зимске школе је да произвођачи поврћа стекну нова знања и вјештине, упознају се са актуелним темама из области производње плодовитог поврћа, а све у циљу повећања приноса квалитативно и квантитативно.

На зимској школи присуствовало је 35 пољопривредних произвођача, који су активно учествовали постављањем питања и размјењивањем искустава. Након завршене практичне обуке и дискусије произвођачима поврћа су уручени цертификати о успјешно завршеној зимској школи.

На подручју општине Источни Стари Град постављена су 92 пластеника са системом за наводњавање, које је реализовало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске преко ИФАД пројекта. Пластеници су површине 50 m² и 100 m², а укупна површина пластеника износи 5.600 m².

 

 

 

Оставите одговор