Репичин сјајник (Meligathes aeneus) је најзначајнија штеточина уљане репице, која може смањити принос и за 50 одсто. Јавља се у вријеме развоја цвјетних пупољака, које оштећује док су још затворени. Одрасла јединка је тамно плаве до тамно зелене боје металног сјаја,  величине 2-2,5 mm. Ларва је жућкасто бијела са тамним пјегама, дужине 3,5-4 mm.

Репичин сјајник има једну генерацију годишње. Презимљава у земљишту, појављује се када је температура земљишта 8°С, а масовна појава је на температури  од 15°С

На уљаној репици појављују се у вријeме формирања пупова и највеће штете прави прије отварања пупова, тада изгриза пупове, убушује се у њих и храни се изнутра, при чему се такви пупови не отварају и отпадају.  Када се здрави пупољци отворе и процвјетају храни се поленом и штете престају. Након исхране женка полаже јаја из којих се након 5-6 дана појављује ларва која не причињава значајне штете. Развој ларве траје 20-так дана, након чега се спушта у земљу и преображавa у лутку из које се појављују одрасле јединке у јуну и јулу и хране се цвјетовима разних биљака.

Савјет пољопривредним произвођачима је да редовно обилазе усјеве, прате фазе развоја биљака, појаву и бројност штеточина. Преглед усјева је најбоље обавити  у најтоплијем дијелу дана, када је овај штетник најактивнији. Третаман се обавља када се у почетку формирања цвјетних пупољака на терминалној цвасти уочи 0,8-1 сјајник, односно када се на још недиференцираним збвијеним цвјетовима у цвасти уочи 1-1,5 сјајник  и на диференцираним цветовима у цвасти 2-3 сјајника.

Хемијске мјере сузбијања треба почети што раније прије него што се пупољци почну отварати и прије него што се направи велика штета. Примјена инскетицида је дозвољена  до почетка цвјетања, а након тога примјена хемијских средстава није оправдана и  представља опасност за пчеле.

За сузбијање се користе регистровани инсектициди на бази: циперметрина, алфа циперметрина, деклтаметрина, ламбда цихалотрина и др.